Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Kýchnutí, kašlání, ale třeba i jen běžný rozhovor. Kapénková infekce se přenáší vzduchem, a přestože přenos v současné době částečně eliminuje nošení roušek, ruku na srdce, ne pokaždé ji při setkání s ostatními mají všichni nasazenou. Navíc ani rouška neposkytuje stoprocentní ochranu, zvláště pak, není-li nasazená pevně přes nos i ústa, přesně nedoléhá nebo ji na sobě máme už delší dobu. Nakazit se navíc můžeme i od členů domácnosti nebo po dotyku zábradlí, klik či tlačítek výtahu, na něž někdo nakažený sahal před námi.
Bylinky na posílení imunity
Dalším aspektem, který hraje virům do karet, je suché prostředí způsobené vytápěním v domech i kancelářích. Dýcháním suchého vzduchu si vysušujeme nosní sliznici, která se tak stává ideálním prostorem pro množení virů. Snížit riziko nachlazení je proto vhodné posilováním imunity. Kromě léků a doplňků stravy, které pořídíte v lékárně, existují také přírodní alternativy. Není ale potřeba vydávat se po vzoru našich prababiček pro bylinky na promočené louky. Využít jejich sílu je totiž možné i v koncentrovanějších podobách, které navíc účinek bylin zvýší na maximum. „Pro zlepšení stavu sliznice a pro očistu od bakterií a virů je například vhodný grepový olej. Na regeneraci sliznice též můžeme využít diviznový nebo rakytníkový olej,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná. Pro celkové zvýšení imunity jsou podle ní v tomto období vhodné bylinky a tinktury z echinacey, eleuterokoku, šišáku či kozince a také prostředky z pupenů rostlin, jako je černý rybíz či lesní bez. Pro posilu organismu a k likvidaci virů je též vhodná tinktura ze semen grepu a dále z pupenů vrby a směs bylin s protivirovými účinky zvaná Zlatice.
Oblíbené houby
Kromě rostlin najdeme v přírodě pomocníky pro boj s chřipkou a nachlazením i tam, kde bychom je možná na první pohled nečekali. Řeč je o houbách, které Češi spíše sbírají jednak z lásky k samotnému houbaření, jednak pro nezaměnitelnou chuť a vůni houbových pokrmů. Více než v Evropě jsou léčebné účinky hub využívány v Asii, což je vzhledem k jejich protiinfekčním a protizánětlivým schopnostem škoda.
„Jednou z nejvíce využívaných hub je žampion. Tinktura z něj má protizánětlivé působení na dýchací cesty. Dalšími účinnými houbami na posilu imunitního systému jsou lesklokorka a penízovka. Na odplísnění a posilu slinivky dobře poslouží šiitake s protivirovými účinky, která je vhodná též na detoxikaci organismu,“ dodává Podhorná.
Vitamíny pro imunitu
Zdravý organismus dopomáhá udržovat rovněž vyvážená strava. Zatímco v létě a na dovolených lidé na zdravém jídelníčku zas tak nelpí a jídlo přes den mnohdy odbydou rychlým občerstvením, v době chřipkových epidemií je obzvláště důležité myslet na správný poměr živin, aby mělo tělo dostatek síly na obranu proti infekcím. Kromě vyváženého příjmu zdravých tuků, bílkovin a sacharidů bychom neměli zapomínat ani na mikroživiny, tedy vitamíny, minerály a stopové prvky. Mnoho z nich najdeme v ovoci a zelenině, na něž ale v chladnějším počasí často není taková chuť. I tady si tedy můžeme vypomoci přírodní cestou, obzvláště pak výtažky z pupenů stromů a keřů. Spoustu minerálů a stopových prvků můžeme získat z pupenů borovice, jedle a sekvoje, popřípadě z eleuterokoku.
Přestože prevence a příprava organismu na rizikové období po fyzické stránce je důležitá, neměli bychom zapomínat ani na stránku psychickou. Duševní pohoda je pro zdraví základ. V chladnějších měsících proto dbejme na dostatek odpočinku a relaxace, nezapomínejme na pohyb na čerstvém vzduchu a zůstaňme v kontaktu se svými blízkými, i kdyby to mělo být jen po telefonu.
Sledujte nás na sociálních sítích: