Koření, které umí vybělit zuby? Voňavá kurkuma! Její schopnosti však sahají mnohem dál. Indický šafrán, jak se jí říká, bývá součástí kari koření, nicméně někteří si s její pomocí léčí různé bolístky. Zase o důvod víc, proč si dopřát kurkumové mléko nebo latte!
Kurkuma je koření, které obsahuje kurkumin - antioxidační a protizánětlivou sloučeninou, jež pozitivně ovlivňuje zdraví. Jakým způsobem? Počítejte i s pocity štěstí a duševní pohodou!
Úleva od artritidy
Kurkumin je polyfenol – druh antioxidantu, který přispívá k protizánětlivým vlastnostem kurkumy. Několik studií v minulosti naznačilo, že kurkumin má schopnost snižovat bolest, ztuhlost a otoky kloubů postižených artritidou. A ideální je užívat ji společně s černým pepřem, aby se kurkumin dostatečně vstřebal.
Skvělá nálada
Kurkumin bojuje proti zánětu v těle. Co to má společného se špatnou náladou? Zánět hraje roli při depresi a úzkosti. Zbavíte-li se ho, dostaví se optimismus a pozitivní naladění mysli.
Kontrola hladiny cukru v krvi
Výzkum publikovaný v časopise Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism poukazuje na to, že se žlutá kurkuma, tolik charakteristická pro indické pokrmy, dá považovat za hypoglykemický prostředek, který snižuje a reguluje hladinu glukózy v krvi u lidí s diabetem 2. typu. Díky kontrole hladiny cukru se předchází závažným zdravotním komplikacím spojeným s cukrovkou, jako je neuropatie (poškození nervového systému) a nefropatie (onemocnění ledvin). A to pořád není všechno.
Snížená hladina cholesterolu
Zdá se, že kurkuma snižuje hladinu krevních tuků nazývaných triglyceridy (druh tuku, který se tvoří v krvi, když přijímáte více kalorií, než jich spálíte). Postupem času se triglyceridy mohou nahromadit a zatěžovat organismus společně se špatným cholesterolem. Tahle nechvalně známá dvojka zvyšuje pravděpodobnost mrtvice, infarktu a kardiovaskulárních onemocnění. Výzkumy však naštěstí potvrzují, že lidé, kteří užívají kurkumu a kurkumin, jsou na tom v tomto směru o dost lépe – v porovnání s těmi, kdo se uvedenému koření vyhýbají.
Blokace volných radikálů
Ač je to možná k nevíře, antioxidant kurkumin zkrotí nestabilní molekuly kyslíku známé jako volné radikály. Ty se v průběhu času podílejí na poškození tepen, růstu nádorů a zrychleném stárnutí. A kolik kurkumy je tak akorát? Vědci obvykle doporučují užívat indický šafrán v denní dávce 500–2000 mg, ideálně však ve formě extraktu (výtažku) s vyšší koncentrací kurkuminu, než kolik ho je k mání v přírodní kurkumě. Dostanete se na tohle množství?
Zdroj: www.howtodoit.com, www.verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: