Není překvapením, že se slova, jako je imunita a vitamin C, v několik posledních měsících dostala na seznam těch nejvyhledávanějších. Mnozí lidé si myslí, že nejvíc céčka je k mání v citronech a pomerančích. Jenže to je velký omyl. Pomeranč rozdrtí křen nebo rakytník!
Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který tělo potřebuje pro řadu funkcí. Obvyklá denní dávka je stanovená na 80 miligramů denně, v rámci akutních stavů, například při počínající viróze, silné únavě a nachlazení jsou vítané větší dávky céčka, konkrétně 500–1000 miligramů. A z čeho se dá čerpat?
Šípky
Na 100 gramů přijde 426 miligramů vitaminu C. Vedle šípků postavte pomeranč. Zjistíte, že právě on jim nesahá ani po kotníky. V jeho případě na 100 gramů připadne pouze 53,2 miligramu céčka. Šípky nabízejí i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B. Zejména čerstvé se hodí při nemocech z nachlazení, kašli nebo horečkách.
Rakytník
Rakytník obsahuje až pětadvacetkrát více vitaminu C než zmiňovaný pomeranč. Jedna jediná oranžová bobulka poskytuje celou doporučenou denní dávku tohoto důležitého vitaminu! Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně.
Černý a červený rybíz
Hrst rybízu, ať už má jakoukoli barvu, snadno pokryje průměrnou denní potřebu céčka. Ten černý však hraje prim. Výrobky z něj jsou hlavně v zimě a na jaře, kdy je strava na vitamin C chudá, nesmírně žádané. Rybíz má silné antioxidační účinky a vyniká silnými antimikrobiálními vlastnostmi, které chrání před škodlivými viry a bakteriemi.
Papája
Dopřejte si 100 gramů papáji a dostaňte do svého těla až 103 procent doporučené denní dávky vitaminu C, který si lidské tělo neumí samo vyrobit. Papája je zároveň domovinou pro papain, který má protizánětlivé vlastnosti. Právě on výrazně snižuje zánětlivé onemocnění typu artritida, dna a astma.
Červené nebo zelené papriky
Ani paprika se nezdá! Jedna polovina takové syrové papričky se může pochlubit 142 miligramy céčka. Červená paprika jako jediná obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním.
Brokolice
Brokolice v sobě ukrývá stejné množství vitaminu C jako kiwi. Konkrétně jde o 114 miligramů céčka na 100 gramů. Další dobrou zprávou je, že pro obsah vápníku je prospěšná v prevenci kostních poruch.
Křen
Křen je takový malý zázrak. Co se týče céčka, tak obsahuje 120 miligramů na 100 gramů. Napomáhá při nachlazení, používá se při infekcích ledvin a močových cest, ale i při bronchitidě. A tu štiplavou chuť a vůni mu člověk milerád odpustí!
Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: