Srdce je pro život člověka zcela nepostradatelný orgán. Nedostatek pohybu, zvýšený stres či nezdravá strava však vedou k možnému rozvoji srdečních chorob. Poradíme vám, jaké vitaminy a minerály byste měli svému srdci dopřát, aby fungovalo v pořádku a bez vážných komplikací.
1. Méně sodíku
Sodík obsažený v soli je podstatný pro přenos nervových impulzů. Zároveň ovlivňuje také správné fungování svalů. Jeho přemíra však může způsobit problémy. Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje na fakt, že průměrný západoevropan sní ve svém denním příjmu dvakrát více soli, než je pro něj optimální. „
Přesolování s sebou přináší zdravotní problémy v podobě srdečních chorob, vysokého krevního tlaku, zvýšeného rizika infarktu a mozkové mrtvice. Návod na řešení této situace je snadný. Lidé by měli výrazně snížit denní příjem sodíku,“ sdělila Klara Minczinger, produktová manažerka společnosti Generica.
2. Dostatek vitaminu E
Vitamín E podporuje nejen správnou činnost nervového systému, ale je podstatný také pro srdce a cévy. Pomáhá odbourávat škodlivý cholesterol a zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu. Zároveň tento vitamin podporuje zdravou cirkulaci krve, která zabraňuje mimo jiné mrtvici či ateroskleróze. Vitamin E je možné nalézt například v rostlinných olejích, pšeničných klíčcích, máku, sóji, lněných, slunečnicových i sezamových semínkách, v játrech, másle či ve vejcích. Pro zajištění optimálního denního příjmu této látky však můžete zvolit také formu příjmu vitaminu E ve formě kapslí, které jsou v kombinaci například s koenzymem Q10.
3. Lecithin k čištění cév
Lecithin má příznivý vliv na mnohé orgány a tělesné funkce. Rozpouští nebezpečný cholesterol, kterému tak zabrání v usazování v cévách. Tím lecithin významně napomáhá při boji s kornatěním cév. Vyšší potřeba lecithinu vzniká při nadměrné fyzické i psychické námaze, únavě či zvýšené konzumaci alkoholu. Je obsažen v játrech, žloutcích, některých mléčných výrobcích, sójových bobech, kvasnicích a obilných klíčcích. Pokud však těmto potravinám neholdujete, zařaďte do svého jídelníčku vitaminový doplněk, který zajistí přesné denní dávkování této látky.
4. Hořčík pro snížení krevního tlaku
Jedním z nejdůležitějších minerálů je hořčík, který pomáhá bránit rozvoji srdečních onemocnění. Snižuje krevní tlak, bojuje proti srdeční arytmii a umožňuje rozšiřování tepen. Tím například pomáhá rychlejšímu uzdravení pacienta po srdeční příhodě. Nedostatek tohoto minerálu může mít za následek například nervozitu, podrážděnost, únavu a svalové křeče. Zároveň způsobuje také nepravidelné bušení srdce a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Významným zdrojem hořčíku jsou luštěniny, sója, špenát, některé druhy mořských ryb a různé ořechy.
5. Mocný koenzym Q10
Srdeční buňky obsahují velké množství koenzymu Q10, který je nezbytný pro produkci energie. Je to jeden z nejúčinnějších antioxidantů, který zabraňuje poškozování srdečních buněk. Po prodělaném infarktu myokardu tak například koenzym napomáhá rehabilitaci. Je podstatný nejen pro sportovce, kteří své tělo zatěžují, ale i pro osoby se zvýšeným krevním tlakem. Pro zdravé jedince pak představuje vhodnou prevenci srdečních chorob. Ačkoli se koenzym Q10 nachází v mnoha potravinách, vysoké procento je kvůli zpracování zničeno ještě dříve, než jej tělo přijme. Proto je vhodné zajistit jeho podávání například formou želatinových kapslí.
6. 3-omega proti ateroskleróze
Pravidelné užívání 3-omega nenasycených mastných kyselin snižuje hodnoty tuku v krvi, preventivně působí proti vzniku krevních sraženin a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Zároveň tyto látky účinně chrání srdce před poruchami jeho rytmu. „3-omega mastné kyseliny jsou pro lidské tělo nezbytné. Zabraňují například rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na stěnách cév. Pravidelné přijímání 3-omega nenasycených mastných kyselin tedy napomáhá ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí,“ objasňuje Eva Stanislavská, marketingová manažerka společnosti Generica.
Sledujte nás na sociálních sítích: