Lékařka pro výživu poradí malá tajemství, jak zlepšit naše stravovací návyky, a přitom nepřijít o požitek z dobrého jídla.
Všichni máme ambice dříve nebo později začít se zdravou stravou, která nám pomůže zůstat ve formě a zároveň se cítit dobře. Vzdát se všech požitků se může zdát jako hrozná oběť, kterou musíme podstoupit. Ale jíst zdravě nemusí nutně znamenat rozloučit se s pizzou, smaženým jídlem a čokoládou. Mnoho potravin, které normálně považujeme za nezdravé, se může stát částí zdravé a vyvážené stravy.
Zdravá strava bez odříkání
Každý z nás by se měl stravovat co možná nejrozmanitější a vyváženou stravou podle našich požadavků a v případě onemocnění i podle rad lékaře. Je ovšem na čase osvobodit ty potraviny, které jsou už dlouho neprávem obviněné jako nezdravé.
Například středozemní dieta, které nezakazuje žádnou potravinu, je v současné době považována jako nejlepší dieta a od roku 2010 je dokonce na seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.
Jaké jsou tedy rady, jak si užít, a přitom se stravovat zdravě?
Těstoviny a pizza z bílé mouky
Sacharidy, a především ty, které jsou vyrobeny z rafinované mouky, jsou velmi často zatracovány. Samozřejmě je lepší zvolit si výrobky z celozrnné mouky, které jsou bohaté na vlákninu, ale musíme uznat, že zkrátka není někdy možné najít vhodnou alternativu. Řešením je proto přidávat do pokrmů inulin – nestravitelnou vlákninu, která posiluje mikroflóru a nemá vliv na chuť.
Vařená zelenina
Ne vždy je syrová zelenina zdravější než ta vařená. U některých vzniká nebezpečí, že během vaření ztratí část svých výživových látek, ale neplatí to u všeho. Některé potraviny, konzumované syrové, mají ve skutečnosti méně živin, jako například rajčata nebo mrkev.
Cholesterol
Jeden nepravdivý mýtus tvrdí, že po vejcích se zvyšuje cholesterol a tloustne se. Naštěstí už tuto lež vyvrátilo mnoho vědců, mezi jinými i skupina vědců univerzity v Sydney. Podle nejnovějších studií by dokonce bylo možné sníst až 12 vajec za týden a nezvýšit si ani váhu ani cholesterol. A to všechno s kvalitními biologickými proteiny a důležitými živinami jako vitaminy A, B12, kyselinou listovou, železem, vápníkem, fosforem a draslíkem.
Čokoláda není hřích
Na rozdíl od toho, co si možná myslíte, není čokoláda v žádném případě škodlivá potravina – pokud obsahuje podíl kakaa minimálně 70 procent. Ta je bohatá na flavonoidy, které umí regulovat mikrocirkulaci krve a lymfatického systému, chránit malé žíly a játra a posilovat imunitní systém.
Sledujte nás na sociálních sítích: