Dej si čokoládu, ta je na nervy, říkávaly již naše babičky. A vlastně měly pravdu. Čokoláda dokáže tělo i mysl doslova zblbnout. Co stojí za jejími povzbuzujícími i tlumícími účinky, proč se spojuje s Valentýnem a kolik stojí nejdražší bonbon světa?
Češi snědí v průměru asi 4 kilogramy čokolády za rok. Většina z nich tuhle oblíbenou pochoutku považuje nejen za dezert, ale i příjemný zážitek a zároveň lahodný prostředek, který dělá dobře emocím a psychice. Jíst by se měla s rozmyslem. Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopaminu, který hraje roli při budování závislosti. Ta se dá vypěstovat již po 21 dnech konzumace této sladkosti. Za zmínku však stojí i účinky jiných látek.
PEA
První na seznamu magických vlastností čokolády je fenyletylamin (PEA). Jedná se o chemikálii, kterou mozek uvolňuje, když se zamilujete. Proto mnozí lidé na den svatého Valentýna kupují svým partnerům cukrovinky s čokoládou. Díky ní si vybavují svá první milostná dobrodružství. Fenyletylamin aktivuje uvolňování endorfinů, zvyšuje aktivitu dopaminu i serotoninu a přispívá tak k dobré náladě a snížení úzkosti.
Teobromin
Teobromin přítomný v čokoládě se považuje za stimulant, který zvyšuje srdeční frekvenci, která, v porovnání po vypití šálku kávy, nemá rychlý nástup účinku, ale na druhou stranu trvá déle. I teobromin je návykový a jen těžko se odmítá. Není tedy překvapením, že obě látky má organismus v oblibě.
Hořčík a L-tryptofan
Proč čokoláda uklidňuje? Obsahuje hořčík, který kromě snížení úzkosti zmírňuje bolest. L-tryptofan zase navozuje spánek a přispívá k relaxačnímu módu. Prostě pohoda. Humor vás může přejít jen tehdy, pokud by vás někdo přemlouval do bizarní investice. Nejdražší čokoládové bonbony na světě vyjdou na 150 až 200 tisíc korun za kus. Skládají se z čokoládových pralinek těch nejkvalitnějších druhů čokolády a ukrývají v sobě vzácnou tahitskou vanilku a jamajskou kávu. Některé jsou polité jedlým zlatem. Luxus každým coulem.
Anandamid
Pro jednoho nepodstatná informace, pro druhého šokující překvapení. V roce 1996 se v časopise Nature objevila studie vědců ze San Diega, kteří přišli s objevem, že čokoláda obsahuje farmakologicky aktivní substance, které mají na mozek stejný účinek jako marihuana. V této souvislosti se hovoří hlavně o anandamidu, jež se váže na stejný receptor jako THC. Prý jej však tělo rychleji odbourává, a navíc byste museli snít opravdu velké množství čokolády, abyste si přišli „mimo“ realitu. To ale nic nemění na tom, že si na opojný pocit rauše tělo velmi rádo zvyká. Tak pozor, až vám partner v onen anglosaský svátek zamilovaných přinese čokoládovou bonboniéru.
Sledujte nás na sociálních sítích: