Co vás asi jako první napadne, když se řekne kyselina listová? Že je důležitá pro těhotné a ženy, které si otěhotnět přejí. Ale důležitá je i pro ty, kdo jsou často ve stresu. A také kuřáci tento vitamin B9 potřebují ve velkém. Jak doplnit kyselinu listovou?
Jakmile žena otěhotní, doporučí jí lékař doplňování kyseliny listové. Je velmi důležitá nejen pro samotnou matku, ale především pro správný vývoj plodu. Běžná denní potřeba se pohybuje u dospělých osob okolo 300 µg, zatímco u těhotných je to 550 µg a u kojících žen okolo 450 µg. A co možná netušíte – pokrýt ji můžete celou konzumací těch správných potravin.
Droždí
Pekařské droždí obsahuje velké množství vitaminu B. Se svými 716 µg na 100 g droždí je na špici mezi dodavateli kyseliny listové.
Hovězí játra
Na druhém místě potravin s nejvyšším obsahem kyseliny listové jsou hovězí játra. Dodávají skoro 600 µg kyseliny listové na 100 g potraviny, kromě dalších vitaminů řady B.
Cizrna
Další potravinou s velkým obsahem kyseliny listové je cizrna se svými 340 µg na 100 g. Její užití je mnohostranné a lze použít třeba do hummusu, falafelu, salátu nebo do polévek.
Čočka
Čočka obsahuje ve 100 g 168 µg kyseliny listové. Kromě toho je v luštěninách hodně zinku.
Jahody
Ve 100 g tohoto sladkého ovoce se nachází 65 µg kyseliny listové. Kromě toho posilují jahody srdce a účinkují jako přírodní prostředek proti bolesti. Sezona jahod je od května do července, nejpozději do srpna.
Pomerančový džus
100 ml čerstvě vymačkaného pomerančového džusu dodá tělu až 41 µg kyseliny listové. Skleničkou o 250 ml tak doplníte okolo čtvrtiny denní potřeby.
Pórek
Také pórek dokáže pokrýt denní potřebu kyseliny listové dospělého. Ve 100 g pórku je 103 µg kyseliny listové.
Chřest
Vynikající chřestové výhonky mají málo kalorií, ale obsahují velké množství minerálních látek a vitaminů jako kyselina listová. Množství, které najdeme ve 100 g chřestu, odpovídá 108 µg kyseliny listové. Sezona chřestu je poměrně krátká, asi od dubna do června.
Brokolice
Také v brokolici se nacházejí zdravé látky, díky nimž a jejich účinku na zdraví, je také velmi vhodná k pokrytí denní potřeby kyseliny listové – se svými 114 µg na 100 g brokolice. Navíc má málo kalorií.
Špenát
Čerstvý špenát obsahuje 145 µg kyseliny listové na 100 g. Kromě toho tahle zelenina dodá tělu další minerální látky jako hořčík, draslík nebo vápník.
Hrášek
Hrášek má hodně bílkovin, ale velmi málo kalorií, takže zasytí zdravým způsobem. Kromě toho 100 g hrášku dodá tělu 159 µg kyseliny listové.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257747/
Sledujte nás na sociálních sítích: