Čistota při skladování a přípravě potravin je základem zdravé hygieny v kuchyni. Jak se zbavit choroboplodných zárodků? Poradíme, co všechno byste měli v kuchyni dodržovat.
Když se řekne hygiena v kuchyni, asi každého napadne hned mytí rukou. A ano, je to první krok před každou přípravou potravin. Pokud chcete, můžete použít i speciální mýdla, která odstraní z rukou zápach cibule nebo česneku. Ale běžně si vystačíte s normálním mýdlem nebo trochou prostředku na mytí nádobí.
Pozor na teplotní výkyvy
Je důležité dbát na chlazené a zmrazené potraviny, jako jsou maso nebo uzeniny, kdy byste neměli narušit „řetězec chladu“. Chladné teploty zabraňují rozšiřování nebezpečných zárodků. V létě používejte například chladivé tašky.
Skladování v lednici
Při uchovávání potravin jsou nutné optimální hygienické předpoklady. Pak zůstanou potraviny déle čerstvé a uchovají si všechny svoje živiny. Potraviny byste také měli skladovat v rámci možností uzavřené.
Čištění kuchyně
Čističe na bázi alkoholu odstraňují efektivně bakterie a hodí se i na použití při nízkých teplotách. Vhodnou alternativou je také octová voda, kdy smícháte vodu a ocet v poměru 2 : 1.
Mezi jednotlivými kroky a po vaření vždy povrchy očistěte, aby se nemohly bakterie usadit.
Zkažené potraviny
Mnoho plísní tvoří jedy, které jsou pro lidi nezdravé nebo dokonce nebezpečné. Pravidelně potraviny v lednici kontrolujte a zkažené vyhoďte. Tak se nebude moci plíseň rozšířit.
Syrové maso
Syrové maso připravujte vždy na krájecím prkénku, které potom řádně omyjte. Při krájení ostatních potravin dbejte na to, aby nepřišli do styku s prkénkem, na kterém jste předtím nekrájeli syrové maso.
Zdroj: Life line, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: