Pichlavá slupka, sladký vnitřek. Liči se začíná těšit oblibě nejen v asijských zemích, ale i v našich končinách, ať už samotné, nebo jako dezert. Kromě jejich lahodné, jahodám podobné chuti, může liči nabídnout i velmi zdravý obsah.
Liči patří k oblíbenému ovoci pro svou sladkou chuť. Ale tělu dodává i důležité výživné látky. Už asi 15 kousků dokáže pokrýt denní potřebu dospělého třeba vitaminu C.
Pěstuje se už staletí v různých částech Asie, ale především v Číně. Ale najdete ho také třeba na Madagaskaru.
Nízkokalorická svačinka
Protože liči nevydrží příliš dlouho, je lepší ho zkonzumovat hned po koupi. Uchovávat byste ho měli ideálně v chladu a při vysoké vzdušné vlhkosti – plastovém sáčku v lednici vydrží několik dní. Jakmile vyschnou, začnou hnědnout.
Liči je zdravá svačinka, protože je nejen plné vitaminů, ale nemají téměř žádné kalorie. Ve 100 g liči je v průměru 66 kcal. A protože je liči malé a váží něco kolem 10 gramů, můžete si je bez špatného svědomí klidně užívat.
Zdravé a plné vitaminů
Liči je navíc plné vitaminů a minerálních látek. Obsahuje především velké množství vitaminu C, kdy pouhými 100 g liči dokážete pokrýt téměř celou denní potřebu dospělého člověka. Také kyselina listová je v liči hojně zastoupená. Kromě toho dokáže tělo zásobit i velkým množstvím fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku.
Ovlivňuje hladinu cukru v krvi
V nadbytečném množství může být konzumace liči pro člověka nebezpečná. Především v nezralých plodech je obsažená substance snižující hladinu cukru v krvi. Nadměrná konzumace ovoce jako hlavního jídla, bez dalších živin, může vyvolat nebezpečnou hypoglykemii, a skončit dokonce smrtí. Abyste tomu předešli, neměli byste jíst liči na prázdný žaludek. Toto nebezpečí je ale při vyvážené stravě minimální.
Zdroj: Life line, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: