Pohanka dodává třikrát více bílkovin než obilí, je bez lepku, snižuje krevní talk a hladinu cholesterolu a je ideální pro diabetiky. Co dalšího byste o pohance měli vědět?
Recepty s pohankovými klíčky, jádry nebo moukou se najdou v současnosti v každé kuchařce. Pohanka se stala vynikající i pro fajnšmekry, nejenom pro ty, kdo chtějí jíst zdravě a bez lepku.
Pohanka chutná jako pšenice, ale není obilí
Pohanka chutná trochu oříškově a jemně jako pšenice, ale je to takzvané pseudoobilí. V balkánských zemích a Číně se konzumují pokrmy z pohanky už po staletí, zatímco západní Evropa pohanku objevuje zatím jen pomalu. Přitom její prospěšné látky hrají velkou roli pro naše zdraví. Nabídnout může vysoké množství vlákniny, draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Kromě toho obsahuje pohanka také lecitin a vitaminy řady B nebo antioxidační vitamin E. Pohankové výhonky jsou učiněná superpotravina – dodávají tělu ve velkém množství minerální látky, stopové prvky, vitaminy a bioflavonoidy jako třeba rutin.
Pohanka jako alternativa pro všechny
Obzvlášť cenná je pohanka především díky následujícím vlastnostem:
Obsahuje téměř třikrát tolik aminokyseliny lysinu než skutečné obilí.
Na rozdíl od obilí pohanka neobsahuje lepek, je proto vhodnou alternativou při celiakii.
V pohance obsažený rutin chrání cévy a dokáže snížit krevní tlak.
Obsažené látky umějí snižovat hladinu cukru v krvi.
V pohance obsažená vláknina a flavonoidy snižují hladinu cholesterolu.
Lecitin chrání jaterní buňky a podporuje funkci jater.
Zdroj: life line, eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: