Pokud nejíte ryby příliš často, přinášíme dobrou zprávu, jak přesto ochránit srdce a cévy. Stačí jen dvě lžičky lněného oleje denně.
Kdo sní denně dvě lžíce lněného oleje, může obsah omega-3-mastných kyselin, které chrání srdce, až zdvojnásobit. Nahradit ale konzumaci ryb nemůže.
Lidské enzymy tvoří z alfa-linolenové kyseliny ve lněném oleji zdravé a ochranné omega-3 mastné kyseliny. K těm patří především eicosapentéová kyselina a kyselina decosahexaenová, které člověk jinak přijímá jen z masa, mořských plodů, řas nebo ve formě tabletek. A podle nových studií se jako ochrana cév hodí také lněný olej.
Mnohem lepší krevní obraz
Ve studii Jenské univerzity dostávalo devět mužů a žen po dobu osmi týdnů dvě lžíce lněného oleje, ale nesměli jíst žádné ryby. Průměrný věk účastníků byl 62 let a všichni měli nadváhu, vysoký krevní tlak a potíže s metabolismem cukru v krvi – trpěli takzvaným metabolickým syndromem, který je předstupněm kardiovaskulárních chorob jako srdeční infarkt nebo mrtvice.
Po osmi týdnech se ukázalo, že účastníci nejen zdvojnásobili hladinu omega-3-mastných kyselin v krvi, ale také se snížil krevní tlak a zlepšil hladinu tuku v krvi.
Ryby stále potřebujeme
Bohužel mořské ryby lněný olej nahradit nemůže. Dokonce ani ryby z chovu nejsou vhodnou alternativou. Mořské ryby obsahují omega-3-mastných kyselin totiž mnohonásobně více. Nejvíce zdraví podpoříte, když si mořskou rybu dáte dvakrát týdně. Vybírat můžete především z tučných ryb jako je sleď, losos, sardela nebo makrela.
Zdroj: life line
Sledujte nás na sociálních sítích: