Prý jsou původem z Číny, daří se jim v oblastech s průměrnou roční teplotou dosahující hodnoty 9 °C a více, u nás se velkoplošně pěstují hlavně na jižní Moravě. Broskve nejsou jen sladkou pochoutkou, ale i léčivou a zkrášlující potravinou, která směle konkuruje kosmetickým produktům!
Broskve. Kdo by je neznal? Jsou perfektním letním ovocem, které se obvykle sklízí od konce července do konce srpna (v závislosti na počasí a teplotě). Plody broskvoně obecné se dají jíst čerstvé, grilované, mražené, sušené i mixované. A že by se měly jíst pravidelně, tak o tom není pochyb. Výčet jejich působení na tělo i mysl je působivý.
Jsou pastí na zdravotní potíže
Broskve patří k dobrým zdrojům vitaminů A a C, což je skvělou zprávou hlavně pro imunitní systém. Uvedené vitaminy ale také snižují oxidační poškození volnými radikály a eliminují riziko chronických onemocnění. Áčko se navíc spojuje se zdravou pokožkou, céčko regeneruje kožní tkáň, redukuje vrásky a zlepšuje strukturu pleti. Dužinu proto používejte jako pleťovou masku.
Doplňují pitný režim
Broskve hydratují organismus, neboť obsahují něco mezi 85 a 89 procenty vody. Mohou tak být součástí pitného režimu.
Působí proti stresu
Draslík přítomný v broskvích snižuje stres a pocit úzkosti. Při napětí si tedy k uklidňujícímu meduňkovému čaji dopřejete i lahodný plod, který reguluje srdeční frekvenci. Vítej, přírodní sedativum!
Chrání před rakovinou
Selen a vitamin C v broskvích zabraňují tvorbě volných radikálů, o nichž je známo, že způsobují rakovinu. Broskev také obsahuje další sloučeninu zvanou kyselina kávová, která nabízí ochranu před rakovinou prsu a tlustého střeva. I tohle z plodů broskvoně dělá vynikající svačinu.
Upravují trávení
Dieta s vysokým obsahem vlákniny je skvělá nejen pro diabetiky, ale i jedince, kteří mají chronické potíže s trávením. Broskve jí obsahují poměrně slušné množství, navíc jsou plné přírodního cukru, který živí střevní bakterie. Pakliže vaše střevní flóra není v kondici, mohou být užitečné. Navíc se snadno konzumují a jsou lehce přenosné. V rámci domácí kuchyně je lze přidat do koktejlů nebo palačinek.
Starají se o zdraví očí
Broskve jsou dobrým zdrojem betakarotenu, sloučeniny, která se v těle přeměňuje na vitamin A. Ten má na starosti kondici oční sítnice. Potřebujete ještě další důkaz, nebo už věříte, že broskve mají něco do sebe?
Zdroje: Wikipedia.org, wellandgood.com, healthfitnessrevolution.com
Sledujte nás na sociálních sítích: