Co se vám vybaví, když se řekne podzim? Barvy! Hlavně ta oranžová, které je díky dýním všude plno. A právě té se v sychravých měsících držte. Co si v tomhle odstínu nandat na talíř a proč?
Oranžová je barva podzimu. Od několika posledních slunečních paprsků, zářivých listů na stromech až po blikající dýňové lampiony na Halloween je oranžová základní barvou září, října a listopadu. To platí i v kuchyni. Při nákupech se tak zaměřte právě na oranžovou.
Podceňovaná mrkev
Mrkev je bohatá na minerály a vlákninu. Je také dobrým zdrojem antioxidantů, včetně vitaminu C. Ten přispívá k produkci kolagenu, což je klíčová součást pojivové tkáně. Kolagen je nezbytný pro hojení ran, céčko zase pomáhá tělu bojovat s nemocemi a posilovat imunitu. Až se zima zeptá, jak jste na tom se zdravotním stavem, budete připraveni!
Super zdravé batáty
Sladké brambory jsou díky své přirozeně oranžové barvě nabité vitaminem B5, riboflavinem, niacinem, thiaminem a karotenoidy. Obsahují mnoho živin a zároveň mají léčivé účinky. Vědci zjistili, že oplývají protizánětlivými, antidiabetickými a protirakovinnými vlastnostmi.
Nepostradatelná dýně
Konzumace dýně má pozitivní vliv na krevní tlak, a to díky vláknině, draslíku a vitaminu C. Podporuje zdravé trávení, má vysoký objem vody, takže se stará i o pocit sytosti. V neposlední řadě posiluje obranyschopnost organismu. Kromě céčka se totiž může pochlubit vysokým množstvím vitaminu A a zinku.
Osvěžující pomeranč
Pomeranče jsou vynikajícím zdrojem již uvedeného vitaminu C. Jeho pravidelný příjem se spojuje se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva, zároveň je vhodný k prevenci nachlazení a infekcí. Pomeranče lze jíst nejen jako svačinu, ale také jako hlavní přísadu do různých pokrmů. V současné době je pomerančový džus nedílnou součástí zdravé snídaně.
Vynikající oranžová paprika
Pestrobarevné ovoce a zelenina obsahují vysoké množství antioxidantů. Oranžová paprika není výjimkou, je plná karotenoidů, luteinu a zeaxanthinu. Karotenoidy bojují s poškozením buněk, které by mohlo vést k rozvoji rakoviny a srdečních chorob. Lutein a zaexanthin chrání oči před makulární degenerací a šedým zákalem.
Sladké kaki
I exotické kaki posiluje imunitu, je plné minerálních látek a vitaminů. Má antioxidační vlastnosti, lahodí srdci, snižuje LDL špatný cholesterol, upravuje trávení a bojuje proti zánětům v těle. Co si přát víc? Jen oranžová to může být…
Zdroje: aramark-foodboost.de, medicalnewstoday.com, lacanadacarecenter.com
Sledujte nás na sociálních sítích: