Patří k ideálním malým svačinkám, které se dají nosit i v té nejmenší tašce. Kdo by měl kešu oříšky jíst a jak to mají s obsahem tuku a kalorií?
Ledvinovník západní je vysoký tropický strom, který plodí poskytující nažky, známé pod tržním názvem kešu ořechy. Ty mají máslově hladkou strukturu, vynikají vysokým obsahem vitaminů a minerálů, ale taky bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Jak působí na lidské tělo?
Snižují cholesterol
Existují dva druhy cholesterolu. Dobrý a špatný. Druhý jmenovaný způsobuje škodlivé hromadění tuků v tepnách. Cílem je tedy udržet jeho hladinu co nejnižší. Dobrou zprávou je, že právě tohle kešu oříšky umějí! Potvrdila to studie uveřejněná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition.
Zasytí
Jádra ořechů jsou kaloricky hutná a energeticky náročná. Proto se držíte dál od všeho, co ořech, ať už je jakýkoli, připomíná. U kešu je to trochu jiný případ. Vědci tvrdí, že díky kombinaci vlákniny, zdravých tuků a bílkovin strávníky brzy zasytí, což ve skutečnosti přispívá k udržování tělesné hmotnosti. Mimochodem, jedna porce kešu obsahuje v průměru asi 137 kalorií, což se dá spálit za takových 30 minut chůze.
Starají se o pokles krevního tlaku
Česko pořád patří mezi země s nejvyšším výskytem vysokého krevního tlaku, a to už jen proto, že tuzemci často a rádi přesolují. Vysoký tlak trápí zhruba čtyřicet procent Čechů ve věku 25 až 64 let. Patříte-li k nim, měly by se pro vás kešu oříšky stát pravidelnou součástí jídelníčku. Spojují se totiž s nižšími hladinami triglyceridů – druhem tuku v krvi, který může zvýšit riziko mrtvice, infarktu a srdečních chorob. A odložte slánku.
Kontrolují hladinu cukru v krvi
Kešu pozitivně ovlivňuje i dopad na hladinu cukru v krvi. To je způsobené vysokým obsahem vlákniny, která do krevního oběhu uvolňuje glukózu pomaleji a stabilněji.
Dodávají tělu antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které mohou neutralizovat volné radikály způsobující záněty a nemoci. Zejména kešu ořechy patří k vynikajícím zdrojům dvou typů antioxidantů: polyfenolů a karotenoidů. Nahraďte jimi brambůrky, až se o víkendu budete dívat na film!
Chrání oči
Kešu ořechy obsahují i silný antioxidační pigment zvaný zeaxantin. Ten se snadno a přímo absorbuje sítnicí, čímž jí poskytuje ochrannou vrstvu před škodlivým UV zářením. Co si přát víc?
Zdroje: krevni-tlak-omron.cz, eatthis.com, food.ndtv.com
Sledujte nás na sociálních sítích: