Některé mají detoxikační účinky, jiné chrání před nebezpečnými chorobami a další pomáhají chránit před nachlazením. Mnohé potraviny jsou zkrátka jako medicína! Víte, které potraviny použít na jaké neduhy?
Jistě, ovoce a zelenina jsou pro nás zdravé už samy o sobě. Existují ale druhy, které nad ostatními vyčnívají, pokud jde o zdravé látky. A někdy i potraviny živočišného původu mohou pomoci.
Potraviny na silnou imunitu
Náš imunitní systém je velmi složitý a každý den tvoří nepřetržitou ochranu proti nespočtu virů a bakterií. S těmi správnými potravinami ho můžete podpořit.
Zázvor
Na zlepšení odolnosti organismu mnozí z nás používají zázvorový čaj. Ale i v polévce umí zázvor rozvinout svoji typickou chuť a aroma éterických olejů, které mají blahodárné účinky.
Rakytník
Jako jedna z potravin s nejvyšším obsahem vitaminu C pomáhá „citron ze severu“ právě v chladných měsících bránit se před napadením organismu.
Šípek
Vitamin C a další antioxidanty dělají ze šípku doslova zázračnou zbraň proti nachlazení.
Tuňák
Při koupi tuňáka dbejte na to, aby pocházel z šetrného rybolovu bez zbytečných vedlejších ztrát! Maso z tuňáka dodává tělu kromě jiného zinek a selen. Tyto minerální látky jsou důležité pro tvorbu protilátek.
Tofu
Všestranným sýrem ze sóji dáte tělu také dostatek zinku na podporu jeho obranyschopnosti.
Jídlo na posílení srdce
Sílu našemu nejdůležitějšímu orgánu dodávají potraviny středozemní kuchyně jako olivový olej a ryby.
Česnek
Ano, z úst po něm nevoní, přesto byste neměli na konzumaci česneku zapomínat! Nachází se v něm kromě jiného substance allicin, která poráží záněty a zlepšuje hodnoty krve.
Tmavá čokoláda
I takhle chutná může být prevence. Rostlinné látky v čokoládě s vysokým podílem kakaa chrání naše cévy.
Avokádo
Tohle tučné ovoce z Mexika je právě hodně in – a při pravidelné konzumaci může snížit hladinu cholesterolu a uvolnit cévy.
Vlašské ořechy
Domácí superpotravina – vlašské ořechy – jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny pro zdravé cévy. Denně snědená hrst ořechů navíc sníží hladinu cholesterolu v krvi.
Olivový olej
Základ středozemní kuchyně chrání cévy a snižuje krevní tlak.
Červená řepa
Plody bohaté na draslík působí močopudně a také pomáhají snižovat krevní tlak na jeho zdravou hladinu.
Zdroj: life line
Sledujte nás na sociálních sítích: