Cukroví nemusíte mlsat jen o Vánocích a nemusí to vždy nutně znamenat kalorickou bombu. Recept na sušenky, o který se dnes s vámi podělíme, je plný zdravých a nutričně bohatých surovin, příprava je velice jednoduchá a potěšíte jimi každou návštěvu – skvěle se hodí například k čaji rooibos či ke kávě.
Díky obsahu sezamových semínek se jedná o ideální mlsání pro podzimní měsíce. Sezamová semínka jsou totiž bohatým zdrojem živin důležitých pro imunitní systém. Jedná se především o zinek, selen, měď, železo, vitamin B6 a vitamin E. Zinek je důležitý pro tvorbu a aktivaci bílých krvinek, které bojují proti mikrobům a jeho nedostatek může vést k významnému snížení imunity. Ve 3 lžících sezamového semínka získáte cca 20 procent doporučené denní dávky zinku.
Mouku můžete použít jakoukoli dle svého výběru a preferencí. Skvěle se vám bude pracovat se špaldovou. Pokud chcete připravit bezlepkovou variantu sušenek, použijte pohankovou mouku nebo mouku z červené čočky, a ovesné vločky nahraďte jahelnými či amarantovými (případně jinou bezlepkovou variantou). Pro veganskou variantu receptu nahraďte máslo kokosovým olejem.
Teď už k samotné přípravě.
Mini sezamové koláčky
Ingredience na cca 50 ks
50 g hladké mouky dle výběru
15 g kakaa
2 lžíce sezamových semínek
50 g změklého másla
50 g jemně namletých ovesných vloček
70 g mletých lískových ořechů
70 g cukru krupice
1 lžíce sirupu (rýžový, agáve apod), nebo medu
½ kávové lžičky instantní kávy
špetka jedlé sody
zdobení:
čokoláda a celé lískové oříšky
Postup
1 Ovesné vločky a oříšky nasekejte pomocí sekáčku nebo mixéru na hrubou mouku.
2 Všechny suché přísady včetně nasekaných oříšků a ovesných vloček pak vsypte do mísy, přidejte máslo a sirup a vypracujte těsto. Pokud se směs stále drolí a nedaří se vám vytvořit kompaktní těsto, můžete přidat 1–2 lžíce studené vody.
3 Z těsta pak tvořte kuličky, které jemně zploštěte a utvořte uprostřed důlek.
4 Mini koláčky přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, a nechejte chladit v ledničce po dobu 20 minut, aby těsto dostatečně ztuhlo, a během pečení si udrželo tvar a nerozlilo se do stran.
5 Troubu si předehřejte na teplotu 150 stupňů.
6 Koláčky vyjměte z lednice a rovnou je vložte do rozehřáté trouby. Pečte přibližně deset minut. Po vychladnutí nalijte do každého důlku trochu rozpuštěné čokolády a vložte celý lískový oříšek.
Zdroje: názor autora, vitalweb.cz/332/sezamove-seminko
Sledujte nás na sociálních sítích: