Prostreno.cz

Zdravé mini sezamové koláčky

Cukroví nemusíte mlsat jen o Vánocích a nemusí to vždy nutně znamenat kalorickou bombu. Recept na sušenky, o který se dnes s vámi podělíme, je plný zdravých a nutričně bohatých surovin, příprava je velice jednoduchá a potěšíte jimi každou návštěvu – skvěle se hodí například k čaji rooibos či ke kávě.

Díky obsahu sezamových semínek se jedná o ideální mlsání pro podzimní měsíce. Sezamová semínka jsou totiž bohatým zdrojem živin důležitých pro imunitní systém. Jedná se především o zinek, selen, měď, železo, vitamin B6 a vitamin E. Zinek je důležitý pro tvorbu a aktivaci bílých krvinek, které bojují proti mikrobům a jeho nedostatek může vést k významnému snížení imunity. Ve 3 lžících sezamového semínka získáte cca 20 procent doporučené denní dávky zinku.

Mouku můžete použít jakoukoli dle svého výběru a preferencí. Skvěle se vám bude pracovat se špaldovou. Pokud chcete připravit bezlepkovou variantu sušenek, použijte pohankovou mouku nebo mouku z červené čočky, a ovesné vločky nahraďte jahelnými či amarantovými (případně jinou bezlepkovou variantou). Pro veganskou variantu receptu nahraďte máslo kokosovým olejem.

Teď už k samotné přípravě.

Mini sezamové koláčky

Ingredience na cca 50 ks

50 g hladké mouky dle výběru

15 g kakaa

2 lžíce sezamových semínek

50 g změklého másla

50 g jemně namletých ovesných vloček

70 g mletých lískových ořechů

70 g cukru krupice

1 lžíce sirupu (rýžový, agáve apod), nebo medu

½ kávové lžičky instantní kávy

špetka jedlé sody

zdobení:

čokoláda a celé lískové oříšky

Postup

1 Ovesné vločky a oříšky nasekejte pomocí sekáčku nebo mixéru na hrubou mouku.

2 Všechny suché přísady včetně nasekaných oříšků a ovesných vloček pak vsypte do mísy, přidejte máslo a sirup a vypracujte těsto. Pokud se směs stále drolí a nedaří se vám vytvořit kompaktní těsto, můžete přidat 1–2 lžíce studené vody.

3 Z těsta pak tvořte kuličky, které jemně zploštěte a utvořte uprostřed důlek.

4 Mini koláčky přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, a nechejte chladit v ledničce po dobu 20 minut, aby těsto dostatečně ztuhlo, a během pečení si udrželo tvar a nerozlilo se do stran.

5 Troubu si předehřejte na teplotu 150 stupňů.

6 Koláčky vyjměte z lednice a rovnou je vložte do rozehřáté trouby. Pečte přibližně deset minut. Po vychladnutí nalijte do každého důlku trochu rozpuštěné čokolády a vložte celý lískový oříšek.

Zdroje: názor autora, vitalweb.cz/332/sezamove-seminko





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Krupicová kaše

20min
(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba