Je jen málo plodů, které by se mohly pyšnit antibakteriálními účinky tak jako brusinka. Kromě prevence proti zánětům močových cest vám tato drobná plodina pomůže také při léčení žaludečních vředů a zažívacích potížích, pomůže snížit hladinu cholesterolu a krevního cukru, a má dokonce také protinádorový účinek.
Zkrátka, brusinky jsou v zimním období jedním z nejlepších posilovačů organismu! Nejčastěji se s nimi v kuchyni setkáte ve formě kompotů, které jsou nepostradatelnou přílohou pravé svíčkové a prakticky všech zvěřinových chodů. Obsahují velké množství vitaminu C, kyseliny šťavelové a minerálních látek. Mlsat je však můžete i nasladko, a vytvořit z nich chutný a zdravý zimní koláč.
Zimní brusinkový koláč
Ingredience
(dortová forma vel. 20cm)
210 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
75 g změklého másla
špetka soli
100 g krupicového cukru
230 g zakysané smetany
2 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
150 g čerstvých nebo mražených brusinek
(pokud máte k dispozici pouze sušené brusinky, nechejte je alespoň hodinku odmočit ve vodě, případně přes noc ve vymačkané šťávě z citronu)
drobenka:
50 g třtinového cukru
100 g špaldové mouky
50 g másla
Postup
1 V míse utřete máslo s cukrem a špetkou soli, postupně přimíchejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu, a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, míchejte pomocí balónové metly, dokud nebude těsto důkladně promíchané a nadýchané. Hotové těsto by mělo mít konzistenci bábovkového třeného těsta.
Chcete-li docílit ještě nadýchanější struktury, rozdělte vejce na žloutky a bílky. Žloutky přidejte do těsta během jeho zpracovávání, a bílky (ve formě vyšlehaného tuhého sněhu) zapracujte až úplně naposled. A to ručně a po částech, pomocí vařečky nebo stěrky.
2 Na závěr do těsta nasypejte většinu brusinek (část nechejte stranou na ozdobu) a zlehka promíchejte, aby se brusinky zapracovaly do těsta.
3. V druhé míse si připravte drobenku. Všechny přísady zpracujte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu (za použití ploché metly) v hrudkovitou směs.
4 Koláčové těsto vlijte do dortové formy o průměru 20 cm vymazanou nebo vystlanou pečicím papírem, rovnoměrně posypejte drobenkou a ozdobte brusinkami.
5 Pečte v předem vyhřáté troubě (na 180 stupňů) asi 45–60 min. Míru propečení vyzkoušejte špejlí. Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce.
6 Podávejte s horkým čajem nebo punčem.
Dobrou chuť!
Zdroje: nazeleno.cz, foodbodylife, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: