Rozhodli jste se od Nového roku dodržovat nová předsevzetí, anebo jen hledáte inspiraci, jak po svátcích odlehčit svůj jídelníček?
V obou případech jste tady správně, protože dnes si společně připravíme několik jednoduchých a zdravých pomazánek, které oceníte především na snídani.
Pomazánka ze sušených rajčat
Ingredience
150 g sušených rajčat v oleji
1/2 hrnku vlašských ořechů
1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků
2 lžíce dýňového nebo olivového oleje
1 lžíce sójové omáčky
špetka drceného chilli
himálajská sůl (dle chuti)
Postup
1 Všechny suroviny společně rozmixujte v mixéru (nebo pomocí food processoru či tyčového mixéru, podle toho, co máte k dispozici) do hladké konzistence. Voilà, máte hotovo!
2 Nejlépe vám bude pomazánka chutnat namazaná na opečeném nebo čerstvém krajíci chleba. Přidat můžete plátek mozzarelly, případně kozího sýra a ozdobit lístky čerstvé bazalky.
3 Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce.
Nic vám nespraví zažívání po svátcích tak jako fenykl! Jedná se o zásadotvornou potravinu, obsahuje vitamin C, E, beta-karoten, draslík, vápník a železo. Navíc má svěží „anýzovou“ chuť.
Fenyklová pomazánka s tvarohem
Ingredience
1 kořen fenyklu
1 lžíce oleje nebo ghí
1 jarní cibulka
1 červená kapie
250 g plnotučného tvarohu
sůl, pepř
pažitka, petrželka nebo koriandr
Postup
1 Fenykl nakrájejte na menší části a orestujte na oleji, přidejte jarní cibulku a společně krátce orestujte.
2 Po vychladnutí nasypejte do mísy, přidejte tvaroh, kapii nakrájenou na kostičky, nasekané bylinky, sůl a pepř a společně promíchejte.
Jednodušší a zároveň výživnější pomazánku byste těžko hledali. V dnešní době již není hummus potřeba nijak představovat, jeho přednosti oceňují zejména vegani, proto které představuje skvělý zdroj bílkovin a minerálních látek.
Hummus
Ingredience
200 g uvařené cizrny (nebo cizrny z plechovky)
šťáva z jednoho citronu
3–4 lžíce sezamové pasty
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl
sladká paprika
čerstvě nasekaná petrželka
Postup
1 Cizrnu vsypte do mixéru (nebo food processoru), přidejte olivový olej, sezamovou pastu, česnek a vše rozmixujte v hladký krém. Nic víc.
2 Během mixování můžete směs průběžně ředit přidáváním studené vody, pokud se vám pomazánka zdá příliš tuhá.
3 Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.
4 Skvěle chutná namazaný na chlebíku s olivami, posypaný sladkou paprikou a nasekanou petrželkou.
Zdroje: cookingwithsusa.blogspot.com, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: