Převalujete se z jednoho boku na druhý, často se probouzíte a většinou to připisujete silné noci úplňku, stresu a starostem. Jenže on problém může být úplně někde jinde. U jídla! Které dobroty se podepisují pod noční můry a nekvalitní spánek?
Tohle se skutečně děje. Potraviny, které konzumujete, mohou přímo ovlivnit spánkový vzorec a ovládat typy snů, které se vám v noci zdají. Proto si rozmyslete, co si dopřejete k večernímu filmu. Dost na tom záleží!
Hlavně nic pálivého
Podle velké studie z roku 2015, za kterou stojí Harvardské a čínské národní centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, konzumace pikantních koření, ke kterým patří kajenský pepř, chilli či pálivá paprika, podporuje dlouhověkost, bojuje proti zánětům, stimuluje metabolismus a zabíjí bakterie. Jenže načasování je v tomto případě důležité. Ostré potraviny, omáčky a pálivé koření nejezte už od odpoledne, ideálně šest hodin před ulehnutím do postele.
Vědecká práce zveřejněná v odborném časopise Frontiers in Psychology ukázala, že lidé po příjmu uvedených „štiplavostí“ mají problémy s usínáním a stěžují si na stresující sny. Podle akademiků platí, že jak ona pálivost zvyšuje tělesnou teplotu, narušuje se mozková činnost a dochází k podpoře nočních můr.
Sladkosti
Bílý, rafinovaný cukr se identifikuje jako novodobé zlo, které zvyšuje riziko přibírání na váze, srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Vědci ale odhalili, že všechny ty sušenky, koláče, čokolády a bonbony také mohou změnit snové formace během nejhlubší fáze spánku REM (rychlé pohyby očí). Pokud se u televize obložíte cukrovinkami, počítejte s tím, že ráno budete řešit bizarní snové výjevy beze smyslu a „hlavy a paty“.
Mléčné výrobky
Pokud jde o potraviny, které vám s největší pravděpodobností způsobí noční můry, sýr se drží na prvním místě. Z výše uvedené studie uveřejněné v odborném časopise Frontiers in Psychology vyplynulo, že lidé mají špatné sny především po konzumaci sýra a jiných mléčných výrobků. Tak pozor na to, co podáváte ke své odpočinkové skleničce vína…
Chipsy
Mastné a tučné „dobroty“, jako jsou bramborové lupínky, rozhodně nepatří k příkladům zástupcům zdravého životního stylu. Obsahují vysoký počet kalorií a sodíku, zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a také pohřbívají klidnou noční regeneraci. Zatěžují totiž trávicí trakt, takže tělo pracuje přesčas, aby je zpracovalo.
Zdroje: healthline.com, listverse.com
Sledujte nás na sociálních sítích: