Omáčka je snadná, ale nemusí být vždy ze smetany. S lehkými alternativami, jako je třeba jogurt, můžete připravit stejně krémovou, a přesto nízkokalorickou omáčku.
Dnes si můžete běžně vybrat mezi mléčnými výrobky s různým obsahem tuku. Na rozdíl od mnoha předpokladů dodávají nízkotučné produkty také docela dost živin. Vzhledem ke snížené energii a ztrátě tuku však může dojít ke změně chuti.
Kolik tuku obsahují mléčné výrobky
Pokud se snažíte omezit příjem tuku a poupravit svoji postavu, je dobré se orientovat v obsahu tuku jednotlivých mléčných výrobků. Mléko obsahuje asi 3,8 % tuku jako syrové mléko, 3,5 % jako plnotučné mléko, částečně odstředěné v průměru 2,7 % a jako odstředěné mléko méně než 0,5 % tuku.
Smetana má minimálně 35 % tuku, nízkotučná smetana obvykle 25 % a smetana do kávy minimálně 15 %.
Máslo je se svým obsahem tuku nejméně 82 procent poměrně „těžké“. Polotučné máslo obsahuje jen polovinu.
Jogurt může být obohacen o smetanu, pak je jeho obsah 10 % tuku. Pokud je vyroben z plnotučného mléka má 3,5 % tuku, s nízkým obsahem tuku 1,5–1,8 % tuku z odstředěného mléka maximálně 0,5 % tuku.
Smetanový tvaroh obsahuje 15,5–16,5 % tuku, polotučný tvaroh 5–6 % tuku a nízkotučný méně než 0,2 % tuku.
V případě sýrů se obsah tuku vyjadřuje v procentech sušiny. Smetanový sýr obsahuje nejméně 65 % tuku, plnotučný sýr 45 % tuku, polotučný sýr 25 % tuku, čtvrttučný sýr 15 % tuku a odstředěný sýr méně než 15 % tuku.
Tvaroh jako alternativa nízkotučného sýra obsahuje asi 4,3 % tuku.
Ale pozor! Dokonce i když si koupíte odlehčené výrobky, nemusí to nutně znamenat, že také zhubnete. V tomto případě je důležité, abyste nejedli více nízkotučných potravin než normálních. Také chybějící podíl tuku se v některých potravinách často nahrazuje cukrem.
Jak nahradit tučné výrobky lehčí alternativou
Smetanové omáčky jsou skutečné kalorické bomby, které dělají z těstovin, zeleniny nebo masa skutečné výkrmy. Není nutné během vaření k dosažení požadované konzistence použít smetanu. Můžete také připravit krémovou omáčku z jogurtu, zakysané smetany nebo smetanového sýra. To šetří tuk a dodává čerstvou chuť. Zatímco klasická smetana obsahuje 30 % tuku, zakysaná smetana má 10 % tuku a nízkotučný smetanový sýr asi 4–8 % tuku. Jako lehkou variantu můžete také použít nízkotučný kozí smetanový sýr – takže omáčky budou chutnat obzvláště aromaticky. Plnotučný jogurt s 3,8 % tuku je pořád nejlehčí alternativou smetany. Dejte si pozor na přípravu – pokud omáčku připravujete těmito lehčími mléčnými výrobky, nevařte je, jinak se srazí.
Zdroj: life line
Sledujte nás na sociálních sítích: