Co po celá století spojuje lidi, kteří se dožívají vysokého věku? Jídlo! Tohle byste i vy měli jíst, aby se tělo těšilo pevnému zdraví!
Nejzdravější potraviny jsou běžně dostupné. Stačí se rozhlédnout ve svém oblíbeném obchodě.
Borůvky
Výhody borůvek pocházejí z jejich nutričně bohatého profilu a vysokého obsahu antioxidantů. Toto detoxikační ovoce prospívá nejen starším lidem tím, že snižuje krevní tlak a eliminuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Borůvky zároveň pomáhají rozšířit krevní cévy, mohou tak pomoci těm, kteří trpí inzulinovou rezistencí (1), jako jsou lidé s diabetem 2. typu. (Inzulinová rezistence nastává, když slinivka produkuje příliš mnoho inzulinu a buňky přestanou na hormon správně reagovat.)
Brukvovitá zelenina
Kapusta, zelí, květák, brokolice či růžičková kapusta jsou zásadními rostlinami pro dlouhý život. Antioxidanty v nich obsažené působí proti volným radikálům, které mohou způsobit chronický zánět a poškodit buňky. Další rostlinné sloučeniny pomáhají kontrolovat gen spojený s kardiovaskulárním onemocněním a hromaděním plaků v tepnách (2).
Avokádo
Tato superpotravina je skvělým zdrojem tuku, který snižuje hladinu cholesterolu. Avokádová dieta poskytuje příznivé hodnoty krevního obrazu, pokud jde o celkový cholesterol, triglyceridy, malý hustý LDL cholesterol, non-HDL cholesterol a další. Podle vědců avokádo dokonce reguluje chuť k jídlu (3). Dejte si ho třeba ke snídani. Lidé, kteří nepřeskakují první jídlo dne, vykazují nižší riziko chronických onemocnění, a to včetně srdečních chorob, rakoviny a cukrovky.
Sladké brambory
Sacharidy jsou skvělým zdrojem energie. Sladké brambory patří k nejlepším dostupným komplexním sacharidům, protože jsou plné živin a mají nízký glykemický index. Poskytují draslík, vitaminy A a C, jsou také základním kamenem stravy na Okinawě, která je jedním z míst s nejdelší dobou života na zemi (4).
Grapefruit
Grapefruity bývají plné vitaminu C, ale pochlubit se mohou i naringeninem, antioxidantem, který zřejmě snižuje riziko vzniku inzulinové rezistence a stabilizuje krevní tlak (5).
Vejce
Jídlo bohaté na bílkoviny je skvělým zdrojem energie, který potlačuje hlad a dodává tělu esenciální omega-3 mastné kyseliny. K takovým patří vejce, cenově dostupná potravina, jež je základem mnoha pokrmů.
Vlašské ořechy
Ořechy patří k dobrým zdrojům tuku a bílkovin a ty vlašské jsou sázkou na jistotu. Zabraňují Alzheimerově chorobě, snižují riziko cukrovky a srdečních chorob (6).
Ryby
Ryby také snižují riziko infarktu a mrtvice. Pomáhají udržovat kardiovaskulární zdraví tím, že hrají roli v regulaci srážení krve a zúžení cév, jsou důležité pro prenatální a postnatální neurologický vývoj a mohou hrát příznivou roli při srdeční arytmii (nepravidelný srdeční tep).
Zdroje: (1) https://www.insider.com/blueberry-benefits
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321409
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567160/
(4) https://www.bluezones.com/exploration/okinawa-japan/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567160/
(6) https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-walnuts-2018081314526
(7) https://seafood.edf.org/benefits-eating-fish
Sledujte nás na sociálních sítích: