Potraviny s obsahem vlákniny účinkují v těle podobně jako léky. Vláknina podporuje činnost střev, chrání před rakovinou, a ještě díky ní zhubnete. V kterých potravinách najdete vláknina opravdu velké množství?
Těžko potkáte někoho, kdo by ještě neslyšel, že je vláknina zdravá. A skutečně je! Prospívá nejen správnému trávení, ale díky správné funkci střev přispívá velkou měrou k lepší obranyschopnosti organismu. Ale v kterých potravinách ji hledat?
Ovoce a zelenina
Ovoce je chutné a zdravé, ale vlákniny obsahuje asi nejméně ze všech potravin. Například banány jen 2,6 procenta. Také zelenina boduje ve zdraví spíše obsahem vitaminů a dalších důležitých látek než množstvím vlákniny. Výjimkou jsou artyčoky a topinambury s více než 10 gramy vlákniny na 100 gramů.
Luštěniny
O trochu více vlákniny poskytují luštěniny jako je čočka, hrášek a fazole. Jejich obsah je okolo 5 procent.
Černý bez
Černý bez je na tom podobně s obsahem vlákniny jako luštěniny. Zdravé bobule tak porazily mnoho dalších druhů.
Ořechy
Jsou sice nevhodné pro alergiky, ale užitečné proti zácpě. Arašídy obsahují více než 5 procent vlákniny. Jiné odrůdy, jako jsou vlašské ořechy, mandle a makadamie, mají ještě lepší hodnoty – mezi 7, a dokonce 15 procenty.
Datle
Hodně vlákniny najdete také v intenzivně ovocném a sladkém datli. Obsahuje v průměru 8 procent, a dostává se tak do středu pole špičkových zdrojů. Podobný obsah mají například celozrnné těstoviny.
Špalda
Skutečné vlákninové bomby jsou obilné produkty. V závislosti na odrůdě se však obsah může značně lišit. Dobrý zdrojem je tak celozrnná špalda s přibližně 10 procenty.
Křupavý chlebíček
Křupavý chléb – knäckebrot – také obsahuje 10 procent vlákniny. To z něj činí jeden z nejlepších zdrojů mezi potravinami s vlákninou.
Žito
I žito je jedním z nejlepších zdrojů vlákniny v potravinách. Ať už jako žitný chléb nebo žitná mouka. Žitné zrno obsahuje více než 10 procent vlákniny, a působí tak účinně proti zácpě.
Lněné semínko
Lněná semínka se skládají z asi 40 procent vlákniny. Hnědá semínka můžete například použít jako přísadu do müsli nebo domácího chleba. Ještě lepším zdrojem jsou pouze...
Pšeničné otruby
Otruby neboli proseté zbytky pšeničné mouky. Slupky pšeničného zrna a dalších obilovin známých jako otruby zaujímají první místo na seznamu hitů – s neuvěřitelným obsahem vlákniny 49 procent.
Zdroj: názory autora, www.wikipedia.com
Sledujte nás na sociálních sítích: