O tom, že mrkev prospívá zdraví, nelze pochybovat. Ale zkrásnět s ní můžete také! Zpomaluje totiž tvorbu vrásek a podporuje hydrataci. Zvyšuje také ochranu před ultrafialovým zářením a předchází pigmentovým skvrnám.
Je to oranžové, podlouhlé, křupavé, šťavnaté a sladké. Mrkev? Správně. K její konzumaci nás nabádaly už naše babičky, kterým ležela na srdci ostrost našeho zraku. Jenže tenhle kořenový zázrak samozřejmě prospívá i jinak. Koneckonců, vždyť patří do zeleninové kategorie, což samo o sobě budí zdravý dojem. Co na něj ale říká pokožka? Ta chce stále další a další porce! Proč?
Záře, kterou nikdo nepřehlédne
O zářivé pleti se mluví a píše často. Co si pod tím ale představit? Dost možná právě tu zmíněnou mrkev. Její typické zbarvení, které je způsobeno rostlinným pigmentem, je totiž asimilováno kůží, díky čemuž získává lehce oranžový a zářivější nádech jako od sluníčka. Jestli se bojíte, že zoranžovíte až moc, nemusíte. To byste museli jíst zhruba deset kousků denně, a to po dobu více než 14 dní.
Slunečník, co chutná
Když už přišla řeč na slunce, věděli jste, že vitamin A, který zmíněná zelenina obsahuje, pomáhá chránit pokožku před ultrafialovým zářením? Jinými slovy – jeho příjem sníží riziko rakoviny a zabrání výskytu pigmentových skvrn. Pochopitelně to neznamená, že byste snad nakoupené opalovací krémy měli hodit do odpadkového koše, to nedělejte! Mají své důležité opodstatnění.
Dávka hydratace, která přijde k duhu
Existují hned dva důvody, proč je mrkev výborným zprostředkovatelem hydratace. Tím prvním je vysoký podíl vody a druhým vítaná přítomnost draslíku. Nedostatek tohoto prvku totiž nežádoucí vysoušení pleti podporuje. Hlídejte si tedy jeho hladinku, v sázce je až příliš mnoho!
Zaměřeno na kolagen
Kromě již uvedeného vitaminu A a draslíku tento poklad ze zahrádky nabízí i hojné množství vitaminu C, který povzbuzuje syntézu kolagenu, čímž zpomaluje tvorbu vrásek. A to se hodí v každém případě. Dáte si kousek?
Zdroje: www.wellnessbin.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: