Prostreno.cz

Bujóny a umělá dochucovadla mohou škodit zdraví

Objevují se na vašem klasickém nákupním seznamu i bujónové kostky? Možná si myslíte, že připravované pokrmy nějak vylepší. Ale za jakou cenu! Víte, s jakými škodlivými účinky se dávají do souvislosti?

Kde jsou ty časy, kdy neexistovaly žádné potravinářské náhražky, ale vařilo se podle tradičních pravidel. Příkladem za všechny je třeba domácí vývar, jehož přípravě hospodyňky zasvětily i několik hodin. Dnes je běžnou praxí, že se použije koupený bujón a tra dá! Rázem je jídlo na stole, a to bez zásadních časových ztrát. Navíc takový bujon slibuje, že chutná jako od maminky! Co vám ale neřekne, je to, že útočí na vaše zdraví těmi nezákeřnějšími způsoby.

Hrozba, o které se šušká

Pravda je taková, že chemická umělá dochucovadla jsou sice akceptována, ale rozhodně ne doporučována. Tedy alespoň pokud jde o častou konzumaci i vyšší spotřebu. Co je tady za problém? Jde hlavně o přítomnost jistých pochybných přísad, které mohou mít škodlivý dopad (1).

Složení, co vzbuzuje obavy

Při výrobě bujónových kostek se využívají čtyři hlavní ingredience. Je to sůl, hydrogenovaný olej, glutamát sodný a umami. Ptáte se na poslední jmenovanou složku? Umami, takzvaná pátá chuť, je jedinečná kombinace chutí, která odpovídá vlastnostem kyseliny glutamové, tedy amino kyseliny nacházející se v proteinech mnoha potravin. Umami má tři specifické vlastnosti – nedokáže zasytit, povzbuzuje sekreci slin a stimuluje hlad, čímž podporuje přejídání (2). Už to samo o sobě není žádná hitparáda, že? Bude ale hůř.

V hrnci číhá migréna a vysoký tlak

Zatímco někteří lidé reagují na glutamát sodný okamžitě, jiní pociťují jeho účinky až v průběhu času. Tato látka se dává do přímé souvislosti se zánětem jater, migrénami, alergiemi i zhoršenou pamětí. Hydrogenovaný olej zase obsahuje trans-tuky, které zvyšují cholesterol. Bujóny v sobě mají spoustu soli. Její nadbytek ve stravě vede k vysokému krevnímu tlaku, což škodí celému tělu (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6930502/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515277/, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15376516.2018.1528649?journalCode=itxm20






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba