Prostreno.cz

Zázračné açaí v kuchyni

Superpotraviny obsahují mnoho zdravých živin a antioxidantů. Tmavě červenému açaí je připisována řada zdravých účinků. Jakých? A jak ovoce použít v kuchyni?

Medicinmani z amazonské džungle používají malé červeno-modré bobule pro zdravotní účely už dlouhou dobu. Plody açaí také pověst obzvláště zdravé superpotraviny. Jako čerstvé ovoce je k dispozici jen výjimečně. Důvodem je rychlá kazivost těchto tropických bobulí. Açaí se obvykle zpracovává rychle v místě sklizně a na evropský trh vstupují v podobě šťávy, prášku nebo kaše. Výrobky najdete v obchodech s biopotravinami a se zdravou výživou, kapsle açaí lze koupit v lékárnách.

Původ a vlastnosti

Açaí je plod tropické palmy, která se nachází hlavně v jižní části Střední Ameriky a Brazílie. Žluté květy kvetou od září do ledna. Když se z květů vynoří malé bobulové plody, na rostlinném copu často visí tři až šest kilogramů plodů açaí. Jedna bobule açaí dosahuje průměru 10 až 15 milimetrů a vypadá podobně jako borůvka.

Pokud jde o barvu procházejí plody açaí několika změnami: Zpočátku jsou bobule açaí načervenalé, ale čím jsou zralejší, tím získávají černější barvu. Vůně bobulí je překvapující a připomíná ořechy a čokoládu. Kromě toho ovoce chutná mírně kysele. Po sklizni ovoce açaí snadno podléhá zkáze, a proto je transport čerstvého ovoce velmi obtížný.

Zabiják vrásek a prostředek na hubnutí

Nesporný je vysoký obsah antioxidantů, které tvoří cennou ochranu proti volným radikálům. Bobule açaí jsou účinnou ochranou buněk, která může předcházet chorobám a zpomalit proces stárnutí. To je důvod, proč jsou bobule açaí často popisovány jako látky proti stárnutí a zabijáky vrásek a používají se také při detoxikačních kúrách. Ať už zázračný lék nebo preventivní kosmetické jídlo: Bobule jsou rozhodně zdravé.

Tropické ovoce obsahuje cenné vitaminy A, C a Eminerály a velmi vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina olejová a linolová. Tyto cenné složky poskytují energii a silný imunitní systém. Kromě toho se říká, že bobule açaí zvyšují metabolismus –⁠ což je důvod, proč se plody také označují jako látky na hubnutí. Zda opravdu zhubnete s açaí dietou, není jasně prokázáno. Má smysl je ale zahrnout do změny stravy – spolu s dostatečným pohybem.

Jak využít açai v kuchyni

Prášek açaí je ideální doplněk stravy a lze jej míchat například do smoothies. Chutná také dobře v obilovinách, jogurtu nebo ve vodě a džusech.

Šťávu můžete zkombinovat s jinými ovocnými šťávami. Obzvláště oblíbené jsou směsi s mangem, banánem, pomerančem nebo červenou ovocnou šťávou. Nebo můžete šťávu z açaí smíchat s přírodním jogurtem nebo tvarohem a dalším ovocem, jako jsou třeba banány, přidat do jogurtového nápoje nebo smoothie.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com, www.wikipedia.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba