Růžičková kapusta nemusí být rozvařené cosi naprosto bez chuti. Můžete ji podávat se slaninou nebo v lehké variantě s bylinnými omáčkami. Ať už jako příloha nebo hlavní chod – růžičková kapusta vás může mile překvapit!
Růžičková kapusta se poprvé začala pěstovat v 16. století na území dnešní Belgie. Původní francouzský název "Choux de Bruxelles" připomíná jeho dřívější původ. Od 19. století si rostlina podmanila také zbytek Evropy a USA. Od té doby kapustu najdete hlavně v kuchyni Velké Británie, Francie a v Nizozemsku. Mezi nejběžnější odrůdy patří vytrvalé Hilds Ideal, Roodnerf a fialový Falstaff.
Sezona růžičkové kapusty
Růžičková kapusta má sezonu od září do února. Nejlepší chuť má ale po prvním mrazu. Nízké teploty zvyšují produkci cukru – malé kvítky ztrácejí hořký nádech a chutnají mnohem sladčeji. Při nákupu byste se měli ujistit, že růžičková kapusta vypadá čerstvě a že listy jsou uzavřené do růžičky.
Použití v kuchyni
Odstraňte vnější listy kvítků a odřízněte stonky. Poté můžete růžičkovou kapustu vařit, marinovat nebo dusit v páře – zcela podle vaší chuti. Pokud před vařením stonky příčně nakrojíte, kapusta bude hotová rychleji a rovnoměrněji. Růžičková kapusta chutná dobře jako klasická příloha, krémová polévka nebo v míchaném salátu.
Skladování
Růžičkovou kapustu byste měli konzumovat co nejčerstvější. V chladničce vydrží jen několik dní, můžete ji však bez problémů zamrazit.
Zdraví v každé růžičce
Ve srovnání s jinými druhy obsahuje růžičková kapusta více tuku, bílkovin a cukru, ale méně vody. Jeho obsah vitaminu C je ve srovnání s pomeranči dokonce dvojnásobný. Kromě toho obsahují kvítky kyselinu listovou, mangan, draslík, sodík, vitaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, vápník, železo a hořčík. Pravidelná konzumace růžičkové kapusty pomáhá tělu s detoxikačními procesy a také snižuje riziko vzniku rakoviny.
Zdroj: www.fitforfun.com, www.verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: