Prostreno.cz

Alkohol si s některými potravinami moc nerozumí

Proč si fazole nerozumějí s červeným vínem? A co je špatného na kombinaci vychlazené dvanáctky s pečivem? Věřte, nebo ne, vaše střeva může za jistých okolností vytrestat i hořká čokoláda!

Pivo, víno nebo snad něco ostřejšího? Když je chuť a správná příležitost, čas od času si alkohol dáme. Ale samozřejmě jen v rozumné míře, že? I tak nám ale lidově zvaná tekutá metla lidstva může pěkně zatopit. Zejména tehdy, pokud s ní „spláchneme“ tyto konzumované potraviny!

Luštěniny se mohou vymstít

Dát si tahle k večeři sklenku červeného? Proč vlastně ne, vždyť obsažený antioxidační resveratrol chrání před zkázou mozkové buňky a reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, přičemž představuje prevenci rakoviny (1). S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že mok rubínové barvy je v podstatě na lékařský předpis. Pokud s ním ale hodláte zapít pokrm, jehož základem jsou luštěniny, nečekejte nic dobrého. Fazole jsou samy o sobě těžko stravitelné, a když je navíc zkombinujete s alkoholem, způsobí to opravdovou katastrofu. Probíhající chemické reakce vytváří překážku i ve vstřebávání železa (2).

Obezřetní buďte i s hořkou čokoládou

Nejen výše zmíněné červené víno, i tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaa má nesporné výhody, a to včetně normalizace krevního tlaku a stimulace krevního oběhu, což se příznivě dotkne i kvality pokožky. Jenže neměla by se přibližovat ke sklence metly lidstva! Toto spojení bývá pro střeva skutečně škodlivé, protože vyvolává gastrointestinální problémy (3, 4).

I pečivo má svá rizika

Jaký nápoj má přezdívku tekutý chléb, to ví zřejmě každý. No jistě, že pivo! Už jste ale slyšeli o tom, že vám dokáže zadělat minimálně na nevolnost, když s ním „zalijete“ chléb skutečný? Chléb s pivem narušuje schopnost jater zpracovávat alkohol. To může skončit zvracením i jinými zažívacími potížemi (5). Tak si na tu topinku raději nechte zajít chuť…

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320503001231, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804046/, (3) www,tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390802248627, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18358827/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba