Prostreno.cz

Velké výhody v malých olivách

​Něco mezi pěti a deseti kusy. Víc ani ťuk! Přesně takové množství oliv byste měli konzumovat, abyste si neosolili organismus a neriskovali kalorický útok. Kolik jich obvykle na posezení spořádáte?

O četných výhodách spojených se středomořskou stravou jste jistě slyšeli už mnohokrát. Do souvislosti se dává třeba s útlumem zánětů, kvalitnější pokožkou i zlepšenou činností kardiovaskulárního systému. Ačkoli se tato dieta pochopitelně skládá z mnoha a mnoha potravinových variací, olivy se na talíř zakutálejí skoro vždycky.

Velké výhody v malém balení

Ať už je milujete nebo nenávidíte, olivy jsou plné prospěšných látek, což je také důvod, proč skvěle zapadají do celé řady doporučovaných stravovacích plánů. A jejich benefity? Pojďme si některé z nich připomenout. Obsah mononenasycených tuků z těchto plodů dělá báječnou mozkovou výživu. Tyto tuky totiž podle serveru Psychologytoday pomáhají zvyšovat hladiny neurotransmiteru acetylcholinu, který je klíčový pro paměť, koncentraci i veškeré kognitivní funkce obecně. Úroda olivovníku nabízí i fenolické sloučeniny, jež představují prevenci Alzheimerovy choroby a demence. Na tuto skutečnost poukazuje studie zveřejněná v magazínu NeuroMolecular Medicine.

Co oliva, to zdravotní terno

Když už jsme u olivového prospěchu, nelze nezmínit, že tito kulatí přátelé zprostředkovávají i něco málo vlákniny. Ta je důležitá pro pravidelnou peristaltiku střev, detoxikaci organismu i snížené riziko rakoviny tlustého střeva. Podle nezávislých průzkumů také posilují imunitu, chrání cévy před poškozením a zastavují předčasné stárnutí. Otázkou ale je, v jakém množství je konzumovat.

Méně je více

„Optimální denní porce se pohybuje mezi pěti a deseti olivami. V úplně ideálním případě je zkombinujte se zeleninou, libovolnými proteiny a lososem. Vytvoříte si tak plnohodnotné a vyvážené jídlo. Nedoporučuji olivy jíst ve velkém, a to nejen proto, že se často prodávají ve slaném nálevu, což podstatně zvyšuje úroveň přijímané soli. Myslete na to, že jsou kaloričtější,“ vysvětluje australská akreditovaná dietoložka Chloe McLeod.

Zdroje: www.eatthis.com, www.psychologytoday.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19191039/, www.fdc.nal.usda.gov/ndb/foods






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Dýňové rizoto

45min
(1 hlasů)

Dýňová polévka s chilli

40min
(3 hlasů)

Květákový mozeček

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba