Prostreno.cz

Zlatobýl pomáhá nejen na ledvinové kameny

Na sběr zlatobýlu už moc času nezbývá. Chcete mít po ruce prostředek, který tlumí záněty, detoxikuje, zbavuje otoků, normalizuje tlak a zmírňuje svalové křeče? Pak si pro tuto bylinku do přírody vyrazte i vy!

V době, kdy většinu ostatních trvalek už pomalu opouštějí síly, bývá zlatobýl obecný plný elánu. Že by nám jeho prostřednictvím příroda chtěla prodloužit radost z léta? Možné to je. A vy byste si tento žlutý poklad měli nasbírat a nasušit do zásoby.

Stačí se jen rozhlédnout

Zlatobýlu se lidově říká hadí traňk, celík či svalník. Přehlédnout ho nelze, neboť tato rostlina mívá až metr vysokou vzpřímenou lodyhu a zlatožluté květy. V přírodě se vyskytuje poměrně hojně, a to ve světlých lesích, křovinách, na svazích, loukách, pastvinách, skalách i železničních náspech. Středobodem bylinkových příznivců bývá od srpna až do září jeho nať, která se sbírá těsně před rozkvětem. V minulosti byl zlatobýl uznávaným medikamentem na podporu rychlejšího hojení kožních obtíží, nicméně využít se dá i při celé řadě dalších komplikací.

Všestranné léčivo

Dle názoru lidových léčitelů si tohoto žlutého krasavce lze naordinovat také v případě tuberkulózy, diabetu, astmatu, alergie, hemoroidů i  projevů artritidy. Příznivě však působí i na činnost jater a ledvin, přičemž tlumí bolesti v krku a dezinfikuje tělo. Protože vykazuje močopudné účinky, doporučuje se také při zadržování vody a otocích. Vhodný je i pro muže se zvětšenou prostatou. Ale tím jeho blahodárné působení vlastně teprve začíná.

Konec zánětů i nachlazení

Několik vědeckých studií prokázalo, že zlatobýl snižuje záněty, zmírňuje svalové křeče, bojuje s infekcemi a přispívá k normalizaci krevního tlaku, což přináší výhody kardiovaskulárnímu systému. Uplatní se také tehdy, zasáhne-li vás nachlazení, angína nebo chřipka. Vsadit na něj mohou i jedinci, kteří potřebují zlepšit pohyblivost po úrazech nebo se potýkají s kornatěním tepen. Jako obklad tento malý zázrak pomáhá léčit ekzémy a vyrážky. Ještě pořád si myslíte, že v domácí bylinkové lékárničce nemá své čestné místo?

Zdroje: www.healthline.com, www.mountsinai.org, www.rxlist.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba