Prostreno.cz

Druhy mouky, které byste měli vyzkoušet

Jakou mouku používáte nejraději? Kromě obvyklých druhů se v kuchyni můžete rozvášnit i s moukou kokosovou, mandlovou nebo tou z quinoi.

Už je to opravdu dávno, co byla v obchodech k mání jen mouka hladká, hrubá a polohrubá. Doba značně pokročila a tento sortiment se až neuvěřitelně rozšířil. Nechtěli byste při vaření a pečení také zkusit něco nového? S těmito druhy může kulinářské kouzlení nabrat zcela jiný směr! A na své si přijde i vaše zdraví.

Kokosová mouka slibuje exotický zážitek

A máme tu něco pro milovníky kokosových ořechů. Věděli jste, že se z nich získává i mouka? Jejich dužina se po usušení a lisování rozemele na jemný prášek, který má mírně nasládlou chuť. Využít se dá nejen při přípravě těsta na sladké dezerty, neboť se s ní běžně zahušťují i omáčky a polévky. Kokosové mouky se nemusejí bát ani jedinci s celiakií, je totiž přirozeně bezlepková. K dalším výhodám patří podíl zdravých tuků, které dle závěrů studie zveřejněné v magazínu The Ghana Medical Journal snižují záněty a podporují činnost metabolismu. Tato surovina je bohatá i na antioxidanty. A navíc má antimikrobiální vlastnosti.

Mandlová mouka nejen pro oříškové nadšence

Asi není těžké uhodnout, z čeho se tato ingredience vyrábí, že? Jde o loupané blanšírované mandle, což se pochopitelně odráží i na chuťovém profilu. Bývá skvělou pomocnicí zejména při pečení, ovšem i v případě klasického vaření s ní lze „běžnou“ mouku z velké části nahradit. Mandlová mouka je štědrým zdrojem hořčíku, omega-3 mastných kyselin a vitaminu E. S tímto nutričním profilem se pak pojí i zajímavé benefity, jež zahrnují mírnou regulaci škodlivého cholesterolu, normalizaci tlaku a omezenou pravděpodobnost Alzheimerovy choroby.

Mouka quinoa má bílkovin na rozdávání

Quinoa neboli merlík čilský je rostlina, jejíž domovinou je Jižní Amerika. Semena se v minulosti tradičně používala jako obilnina a v podstatě se na tom dodnes nic moc nezměnilo. Ve srovnání s ostatními zrny se tato pochutina může pochlubit výrazně vyšším množstvím bílkovin, kterými tudíž  disponuje i mouka z ní získaná. Ochuzená však není ani o vlákninu a železo. Z četných studií vyplývá, že má tato přísada příznivý vliv na trávicí trakt, přičemž inhibuje růst rakovinných nádorů a snižuje riziko chronických onemocnění.

Zdroje: www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31930831/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21241290/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175902/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba