Ani na podzim se nemusíte vzdát čerstvých potravin ze zahrádky. Která zelenina má v listopadu svoji sezonu?
S blížící zimou myslíme spíše na zásoby na zimu, ale listopad stále ještě skýtá dostatek možností, jak si dopřát něco zdravého v čerstvé kvalitě. Kterou zeleninu nakupovat v listopadu?
Houby
Kdo by na podzim nezašel do lesa pro košík hub?! Některé odrůdy se dají bez problému pěstovat doma a mít je tak k dispozici celoročně. Na jídelníčku by měly houby skončit častěji, protože obsahují minerály, bílkoviny a vitaminy ze skupiny B. Kromě toho jsou houby velmi nízkokalorické.
Brambory
Hlízy jsou ve skutečnosti hubnoucími potravinami a patří mezi zdravé zdroje sacharidů ve stravě. Brambory mají nízký obsah tuku, přesto příjemně a trvanlivě zasytí a dají se připravit na nejrůznější způsoby.
Křen
Křen lze podávat nejen se smetanou s uzenou rybou nebo vařeným filetem. Faktem je, že křen skvěle chutná i v salátových dresincích, lehkých omáčkách s rybami nebo vejci a zjemňuje pokrmy svou charakteristickou kořenitostí.
Pastináky
Kořenová zelenina se u nás vrací do módy teprve pár let. Chutnají lehce nasládle, oříškově a příjemně pikantně. Esenciální olej obsažený v pastináku má nejen typickou kořenitou chuť, ale má také antimikrobiální účinek. S přibližně 18 mg na 100 g pastinák také přispívá k naší denní potřebě vitaminu C. Zelenina také obsahuje důležité vitaminy skupiny B a minerály, jako je draslík a fosfor.
Petržel
Tato hlíza se dlouhou dobu používala pouze jako polévková zelenina. Éterické oleje, které obsahuje, činí zeleninu – na rozdíl od jiné zimní zeleniny – zvláště stravitelnou a podporují funkci ledvin. Dobrý důvod je letos vyzkoušet, ne?
Ředkev
V závislosti na odrůdě a sezoně se liší pikantní a štiplavou chutí kořene. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je zelenina perfektní svačinkou pro ty, kdo dbají na postavu a podporuje trávení. Ředkvičku, kterou máme skladem v listopadu, nakrájejte na tenké plátky, posypte solí a vychutnejte si čerstvou svačinku!
Květák
Růžičková kapusta obsahuje dostatek vlákniny, která prospívá nejen trávení, ale zajišťuje i dlouhotrvající zasycení. Navíc pouhých 100 gramů pokryje denní potřebu vitamínu K.
Celer
Nutno uznat, že se svou tmavou a vrásčitou slupkou celer ani na druhý pohled nevypadá jako kulinářská lahůdka. Ale zdání klame, protože kulatá a často těžká zelenina má vše v každém ohledu a jako základní přísada do polévek se nepoužívá bezdůvodně.
Tuřín
Jejich lehce nasládlá chuť klame – s necelých 5 gramů na 100 gramů obsahují tuříny relativně málo cukru. Protože má i vysoký obsah vody, tuřín je ideální pro každého, kdo chce zhubnout, nebo si udržet váhu.
Pórek
Pórek obsahuje mnoho živin, zejména v horní zelené části. Poskytnout může beta-karoten, zinek a fluor, takže je ideální pro časté používání v zimě, kdy se dá koupit čerstvý.
Mrkev
Křupavá oranžová zelenina je v Evropě jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Je k dispozici po celý rok, ale nabídka je největší od září do prosince. Mrkev jezte vždy s malým střikem oleje nebo v kombinaci s ořechy. Jedině tak dokáže tělo vstřebat beta-karoten rozpustný v tucích, který obsahuje.
Cibule
Ať už je červená, hnědá nebo bílá, malá nebo velká: cibule je opravdu zdravá, a navíc chutná skvěle. Dodává tělu důležité látky včetně vitaminů ze skupiny B. Působí také protizánětlivě a může pomoci při odkašlávání.
Dýně
Ať už dýně Hokkaido, máslová nebo muškátová dýně – podzimní zelenina je konečně opět tady! Dýňovou dužinu lze použít jako nízkosacharidovou alternativu brambor a pro svou dobrou stravitelnost se používá i v dietní kuchyni, jako lehká strava nebo pro malé děti. S průměrem 300 miligramů na 100 gramů dužiny je dýně obzvláště bohatá na draslík, který reguluje rovnováhu tekutin v těle.
Červená řepa
Nádherná barva je nízkokalorická výplň žaludku. Betanin, pigment v červené řepě, chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. Hlíza obsahuje i některé další živiny, jako je železo a kyselina listová. Lze ji využít mnoha způsoby.
Zdroj: www.eatsmarter.de
Sledujte nás na sociálních sítích: