Znáte ten pocit, když vám něco uvízne v krku a v nose, jakmile je vám špatně? To je hlen, produkovaný sliznicemi, které lemují ústa, nos, hrdlo, dutiny a plíce. Pokud se vyhnete jistým potravinám, jež snižují jeho produkci, urychlíte tím proces hojení.
Hlen není špatný. Ve skutečnosti je nezbytnou součástí ochrany a podpory dýchacího systému, zachycuje alergeny, prach i viry. Problematickým se stává pouze tehdy, když je ho příliš mnoho, nebo když je příliš hustý, což může způsobit podráždění a nepříjemné pocity v krku. Naštěstí lze produkci hlenu do určité míry ovládat tím, že budete věnovat více pozornosti potravinám, které jíte.
Potraviny snižující hlen
Jako čističe od hlenu působí česnek, cibule, zázvor, dýně, celer, ředkvičky, nakládané okurky, grapefruit, listová zelenina, petržel, řeřicha, kajenský pepř, kurkuma, heřmánek a šípek (potažmo čaje z nich připravené). Obklopte se těmito přírodními zázraky a za pár dní ihned poznáte rozdíl. Aby byl účinek co možná nejrychlejší a nejsilnější, vyhýbejte se těmto potravinám, které produkci hlenu naopak spouští.
Mléčné výrobky
Mléko a jeho deriváty jako sýr, smetana, máslo a jogurt obsahují molekuly kaseinu, které stimulují produkci hlenu. Kromě toho mléčné výrobky obsahují cukr zvaný laktóza, který dále zvyšuje sekreci hlenu (1). Naštěstí žijeme ve světě s mnoha mléčnými alternativami, takže se příště můžete rozhodnout pro lahodné rýžové mléko nebo kokosový jogurt.
Pšenice
Lepek obsažený v pšeničných výrobcích (jako je chléb a těstoviny) způsobuje nadměrné množství hlenu (2), zejména u lidí s nesnášenlivostí lepku.
Hluboce smažená jídla
Přebytek nasycených tuků přítomných ve smažených potravinách ucpává tepny zvýšením hladiny cholesterolu, ale také stimuluje produkci hlenu a v těle vyvolává stres (3).
Sójové produkty
Sója není úplně špatná, ale její přílišná konzumace taktéž přispívá ke zvýšené tvorbě nezdravého hlenu v organismu (4). Vynechte ji, dokud vám nebude lépe.
Červené maso
Je známo, že červené maso zvyšuje hromadění hlenu v krku. To platí zejména pro maso s vysokým obsahem tuku a zpracované maso. Organické ryby a drůbež jsou lepší volbou.
Kofein
Nápoje obsahující kofein, jako je černý čaj, káva a nealkoholické nápoje, urychlují tvorbu hlenu (5). Vyměňte je za některé alternativy bez kofeinu (jako je káva bez kofeinu a bylinné čaje). Zároveň se držte dál od alkoholu, který spouští expanzi krevních cév v nose a dutinách a způsobuje dehydrataci, jež může dále zvýšit množství hlenu v nose.
Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19932941/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618303852, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924095/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8452378/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9150277/
Sledujte nás na sociálních sítích: