Brokolice na odstranění zubního plaku, jogurt k posílení skloviny a pro dlouhodobou prevenci špatného dechu se zase hodí česnek s cibulí. Vážně!
Zatímco některé potraviny mohou poškodit zuby a nehezky zabarvit sklovinu, jiné změnám barvy předcházejí, u čehož zabraňují onemocnění dásní, snižují riziko vzniku kazů a napomáhají celkovému zdraví chrupu. A právě na tuto prospěšnou kategorii se dnes zaměříme. Jak často jíte třeba tohle? Váš úsměv vám za to opravdu poděkuje!
Chce to zásoby zeleniny
Brokolice, křupavá mrkev nebo třeba taková šťavnatá paprika. Proč tyto přírodní dary jíst co možná nejčastěji? Odpověď je jednoduchá – když se do nich zakousnete, pomohou odstranit část plaku. Tento měkký a lepkavý „film“ se tvoří zejména na okrajích dásní, postupem času hnědne či žloutne, čímž vzniká odolný a hůře odstranitelný zubní kámen. Právě on bývá strůjcem mnoha nepříjemných a bolestivých potíží, a to včetně kazů a zánětů, jež mnohdy mají závažné následky.
Mléčnými výrobky nešetřit
Mléko, jogurty, sýry, kefíry a další mléčné výrobky jsou pro posílení zubní skloviny přesně to pravé, protože zprostředkovávají vápník a bílkoviny. Podle amerického Národního institutu zdraví (NIH) je téměř veškerý vápník v těle uložen v kostech a zubech, kde podporuje jejich strukturu, odolnost a tvrdost. Je tedy třeba mít ho dostatek, neboť jeho absence prokazatelně vede k nezastavitelným ztrátám chrupu.
Čím více česneku a cibule, tím lépe
Mnoho lidí netuší, že tyto silně aromatické potraviny kromě toho, že vylepšují chuť připravovaných pokrmů, mohou být i prospěšnou součástí dentální hygieny. Jejich složení a antibakteriální schopnosti zredukují počet škodlivých bakterií v ústech, které stojí v pozadí zubních kazů, onemocnění dásní, a dokonce i špatného dechu. Ano, čtete správně – ačkoli to asi zní jako velký paradox a protimluv, česnek z dlouhodobého hlediska pomáhá předcházet zápachu z úst. Tak na něj při vaření nezapomínejte a do hrnce přidejte o stroužek navíc. Nebo raději dva?
Zdroj: www.wellandgood.com, www.ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11690570/
Sledujte nás na sociálních sítích: