Barevná jídla si často spojujeme s vitalitou a zdravím, ale ona každá mince má dvě strany. Které barevné potraviny tělu nedělají dobře? Těmto se vyhýbejte obloukem!
Červená, zelená, svěží žlutá nebo revitalizující oranžová. Barvy ovlivňují psychiku i chuť k jídlu, a i když to platí o ovoci nebo zelenině, ne vždy jsou žádoucí. Pozor si dejte třeba na tyhle pestrobarevné laskominy.
Zeleninové lupínky
Mohou být vyrobeny ze zeleniny, jako je červená řepa, mrkev a pastinák, ale ouha. Uvedené barevné lupínky se často upravují smažením, kvůli čemuž mají vysoký obsah tuku, o množství soli, sodíku, který negativně ovlivňuje krevní tlak (1) ani nemluvě. Pokud chcete mít jistotu, připravte si svoje vlastní – v troubě a s olivovým olejem.
Barevné cereálie
Snídat cokoli může být lepší než nic, ale druhy cereálií, které se dodávají v jasných barvách, často mají vysoký obsah cukru. Chronické požívání vysokých dávek cukru je spojováno s obezitou, metabolickým syndromem, cukrovkou 2. typu, kardiovaskulárními chorobami, některými druhy rakoviny, Alzheimerovou chorobou a buněčným stárnutím (1). Radši dávejte přednost ovesné kaši, ovesným vločkám a čerstvému ovoci.
Perlivé nápoje slazené cukrem
Limonády se tváří neškodně, často nesou názvy po ovoci, ale pravda je taková, že neobsahují mnoho ovocné šťávy a doslazované verze mají vysoký obsah cukru, čím tělu dodávají prázdné kalorie. Čisté neslazené ovocné šťávy mají také vysoký obsah cukru, ale jsou výživnější, proto si jednou denně dopřejte malou skleničku (150 ml), abyste měli prospěch z vitaminů a dalších cenných látek.
Barevné těstoviny
Navzdory tomu, že dělají dobrý (zdravý) dojem, neměli byste si nandávat dvojitou porci barevných těstovin v domnění, že jsou pro vás lepší než normální pasta, a to i když jsou obarvené rostlinnými výtažky. Pokud jste milovníci těstovin a záleží vám na nutričním profilu, pořád z tohoto souboje nejlépe vychází těstoviny celozrnné, podávané s domácí omáčkou z červených rajčat a zeleninovým salátem.
Lentilky, barevné bonbony a další sladkosti
Složení lentilek? Cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, emulgátor sójový lecitin plus nátěrové látky, jako je arabská guma, karnaubský či včelí vosk. Proč místo nich nezkusit porci skutečného ovoce?
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318881/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775006/
Sledujte nás na sociálních sítích: