Prostreno.cz

Jakou roli hraje doba konzumace jídla

Někdo má největší hlad ráno, někdo ho dostane až později během dne. Jakou roli ale vlastně hraje doba jídla? S ohledem na vaši postavu velkou…

„Snídejte jako král a večeři dejte nepříteli“ – toto rčení jistě zní mnoho z nás. Ale platí skutečně?  Dlouho bylo například otázkou, zda má denní doba vůbec nějaký vliv na stravování. Dříve se předpokládalo, že kalorie je kalorie a že nezáleží na tom, kdy ji zkonzumujete.  

Kdy přijmete nejvíce kalorií

Alespoň z hlediska energetického metabolismu nezáleží na tom, zda většinu denních kalorií spotřebujete v ráno nebo večer. Pokud však trpíte nadváhou (nebo k ní máte sklony), je pro vás výhodnější jíst vydatnější snídaně. Neexistuje sice žádná přímá regulace metabolismu prostřednictvím časové distribuce kalorií, ale existuje pozitivní vliv na naše chování. 

Se stoupající denní dobou také mnohem více stoupá hladina cukru v krvi po každém vydatnějším jídle. Navíce je tělo ráno schopné lépe metabolizovat sacharidy.

Vztah mezi biologickými hodinami a příjmem potravy

To je zajímavé s ohledem na takzvanou chronovýživu. Tato oblast zkoumá souvislost mezi biologickými hodinami a příjmem potravy, na kterou se v minulosti často zapomínalo. Ale právě toto spojení je nesmírně důležité, protože vše je závislé na čase: cirkadiánní hodiny určují jak metabolické procesy, tak naše chování.

Rozlišují se dva takzvané chronotypy : Zatímco skřivani mají ráno energii a mají tendenci jít spát dříve, sovy zůstávají vzhůru déle a je pro ně obtížné brzy ráno vstávat. A sovy jsou také ty, které převážně snídaně vynechávají a během dne rychleji sáhnou por rychlém občerstvení, kávě a alkoholu. 

Důležitá je vyvážená a zdravá snídaně

Předpokládá se, že část tohoto nezdravého chování je způsobená skutečností, že sociální rytmus často působí proti biologickým rytmům sov. Zejména takoví lidé by měli dbát na zdravou stravu, pevnou dobu jídla a snídaně. Vynechání ranního jídla zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, nedostatku živin, obezity a diabetu 2. Sovy často nemají po ránu hlad, ale i jim se doporučuje zvyknout si sníst alespoň něco málo k snídani.

Přestože je rčení v úvodu víceméně správné, je třeba u bohaté snídaně zohlednit celkové množství kalorií za den. Není tedy důležité jen to, kdy jíte, ale také co jíte a kolik toho jíte. A to by mělo být vyvážené a zdravé, zvláště na snídani.

Zdroj: názory autora, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba