Šťavnatý, voňavý i všestranný. Grapefruit pochází z ostrova Barbados a je křížencem sladkého pomeranče a velkého citrusového ovoce zvaného pomelo. Zde je několik postřehů o tom, proč je chutnou součástí zdravé stravy.
Ačkoli grapefruit je převážně voda, jedná se o velmi zdravou potravinu s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a živin. Co všechno umí?
Podporuje zdraví srdce
Grapefruit, stejně jako jiné ovoce, poskytuje dobrou dávku vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví srdce (1). Potraviny bohaté na vlákninu snižují zánět a zmírňují vysoký krevní tlak.
Pečuje o střeva
Vláknina zároveň pomáhá předcházet zácpě a podporuje růst prospěšných bakterií (2). Ve neposlední řadě vytváří pocit sytosti, čímž zabraňuje přejídání.
Posiluje imunitu
Kromě vlákniny toho mají grapefruity v zásobě více. Stejně jako pomeranče a jiné citrusové plody patří ke slušným zásobárnám vitaminu C. Ve skutečnosti jeden celý, střední grapefruit tělu dodá 100 % denní potřeby tohoto vitaminu a zároveň silného antioxidantu, který je skvělý pro imunitní systém a boj proti virům a bakteriím.
Chrání před záněty
Grapefruity mají i další výhodu, kterou jiné citrusové plody nesdílejí, a to je jejich vysoká hladina vitaminu A neboli betakarotenu. Takový pomeranč poskytuje asi 4 % vitaminu A, zatímco celý grapefruit „spláchne“ více než 50 % denní potřeby. Vitamin A je velmi důležitý pro zdraví očí a stejně jako vitamin C podporuje imunitní systém a pomáhá chránit před záněty (3).
Je užitečný při chemoterapii
Grapefruit dodává asi 10 % denní potřeby draslíku spolu s 8 % požadavků na tiamin a folát. Další antioxidační sílu získáte také z lykopenu, přírodní, výživné sloučeniny, která se nachází v rajčatech a vodním melounu. Antioxidanty pomáhají snižovat opotřebení buněk a jsou užitečné při chemoterapii. Ve skutečnosti zmírňují toxicitu vyvolanou chemoterapeutickými látkami (4).
Účinky grapefruitové šťávy: Jsou stejné?
Přináší pití grapefruitové šťávy stejný užitek jako konzumace samotného ovoce? Ne tak docela. Ovocná šťáva představuje pohodlný způsob, jak získat vitaminy a minerály z celého ovoce, ale není zrovna ideální. Pití ovocné šťávy má tendenci dodávat vyšší koncentrace cukru, který zvyšuje hladinu glukózy v krvi.
Nežádoucí účinky grapefruitu
Lidé s trávicími nebo žaludečními potížemi mohou být citliví na kyselinu v grapefruitu a jiných kyselých látkách, jako je ocet nebo rajčatová omáčka. Grapefruit také může interagovat s některými léky na alergii, krevní tlak něco cholesterol.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5731843/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8153313/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111235/
Sledujte nás na sociálních sítích: