Snažíte se dodržovat veškeré rady, které se týkají zlepšení zdraví, proto si čas od času dopřejete rybu? S těmi sladkovodními to nebude žádná sláva. Prý vám mohou oslabit imunitu a způsobit neplodnost!
Ryby jsou zdravé a neměli bychom je z jídelníčku vylučovat, stojí si za svým výživoví poradci. Otázkou však je, zda je to s jejich benefity opravdu takové terno. Zatímco o těch tučných se říká, že mohou obsahovat kadmium, olovo a rtuť, s těmi sladkovodními si údajně smlsneme zase na chemikáliích označovaných zkratkou PFAS. Co jsou zač a čím ubližují?
Neúčinnost vakcín a imunita v ohrožení
Ať už máte rádi pstruha nebo kapra, zjištění, které odhalila studie zveřejněná v magazínu Environmental Research, vás v klidu zřejmě nenechá. Poznatky tohoto výzkumu totiž naznačují, že konzumace jedné porce sladkovodní ryby je srovnatelná s měsíčním pitím vody s vysokým obsahem perfluoralkylových látek (PFAS). Ty mají přezdívku takzvaných nesmrtelných chemikálií, přičemž se široce užívají pro odpuzení mastnoty z kartonových obalů potravin, outdoorového oblečení nebo třeba i koberců. Do spojitosti se pak dávají s potlačením imunitního systému, a to včetně snížené účinnosti podávaných vakcín. Přisuzuje se jim ale i zvýšené riziko některých druhů rakoviny, stejně jako se osočují z narušené činnosti štítné žlázy, reprodukčních problémů a vývojových vad plodu u těhotných žen. Jinými slovy – není to nic, co bychom na talíři i v žaludku nějak potřebovali.
Přísady, o které nestojíme
Autoři zmíněné studie proto došli k přesvědčení, že lidé, kteří sladkovodní ryby jedí pravidelně, mají s vysokou pravděpodobností v těle alarmující množství těchto toxických perfluoralkylových látek, proto jim jde o zdraví. Analyzovali vzorky celkem 500 běžně prodávaných rybích filet, přičemž zjistili, že úroveň PFAS je poměrně vysoká u ryb z větších jezer i těch, jež jsou lovené v městských oblastech. Viníkem je průmyslové znečištění, a to včetně výrobních zařízení, komunálních skládek a čistíren odpadních vod. Kontaminace vody se podle vědců následně rozšíří i do půdy, plodin a volně žijících živočichů. Ještě pořád máte chuť na pstruha?
Zdroje: www.nypost.com, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935122024926?via%3Dihub
Sledujte nás na sociálních sítích: