Prostreno.cz

Jak nezdravé jsou zdravé potraviny

Některé potraviny se obecně považují za zdravé, i když je opak pravdou. Které potraviny je lepší jíst raději opatrně a s rozumem?

V oblasti stravy a potravin existuje mnoho různých názorů a mýtů. Je proto nesmírně důležité informovat se, vytvořit si vlastní názor a rozvíjet cit pro to, co je pro vás dobré! Vzhledem k tomu, že džungle různých názorů a teorií je často velmi nepřehledná a reklamní průmysl ke zmatku přispívá, není vždy snadné jíst zdravě. 

Proto máme krátký seznam pseudozdravých potravin, kterých raději nejezte příliš mnoho!

Cereální směsi

Müsli je pro mnohé z nás pevnou součástí jídelníčku a má pomoci začít den zdravě. Zatímco domácí müsli nás optimálně podpoří a hodně přispívá k vyvážené stravě, u hotových müsli směsí tomu tak bohužel velmi často není! Pohled na složení odhalí, že často obsahují extrémně vysoký podíl cukru, většinou ve formě glukózového sirupu. To zase může vést k četným nežádoucím důsledkům, od přibírání na váze až po zánět a hormonální nerovnováhu.

Agávový sirup z modré agáve

Již několik let existuje stále více alternativ ke konvenčnímu cukru. Agávový sirup se těší dobré pověsti jako přírodní sladidlo, zejména s ohledem na zdraví. Ale agávový sirup je obvykle vysoce zpracovaný a pokud pochází z modré agáve, skládá se z velké části – dokonce až z 90 % – z fruktózy. Fruktóza se naproti tomu může metabolizovat pouze v játrech a obvykle se nepřeměňuje na energii, ale přímo na tukové zásoby. Podobně jako alkohol může i nadměrná konzumace fruktózy vést k poškození jater a také zvýšit riziko cukrovky.

Ovocné šťávy

Mimořádně vysoký podíl fruktózy obsahují také ovocné šťávy. Konzervované džusy, které se často nacházejí v supermarketech, jsou navíc plné chemicky generovaných umělých příchutí, které mohou nepříznivě ovlivnit tělesnou rovnováhu a vést ke zdravotním problémům. Když už šťávu, tak čerstvě vymačkanou a jen s mírou!

Proteinové a granolové tyčinky

Běžné proteinové a müsli tyčinky často slibují rychlou a zdravou energii. Mnoho produktů ale často obsahuje až 50 % cukru a jednoduchých sacharidů. Často obsahují i ​​sladidla, která extrémně negativně ovlivňují metabolismus a mohou poškodit i nervový systém. Obsah tuku v mnoha tyčinkách je také často velmi vysoký, což také zvyšuje obsah kalorií. Obecně je vhodné nekupovat žádné proteinové nebo müsli tyčinky, které obsahují suroviny, které neznáte. A nejlepší je samozřejmě vychutnat si domácí tyčinky.

Bezlepkové výrobky

S větším povědomím o negativních účincích lepku je k dispozici stále více bezlepkových výrobků. To, co zpočátku vypadá jako jednoduchá alternativa, není při bližším zkoumání tak zdravé, jak si často myslíme. Bezlepkové hotové výrobky často obsahují hodně škrobu a cukru a skládají se z velké části z vysoce zpracovaných surovin, které tělo ve skutečnosti nezná, a proto je neumí zpracovat. Pro zdravou bezlepkovou dietu je proto důležité držet se přirozených potravin a nezaměňovat bezlepkové polotovary se zdravou výživou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK219682/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba