Je k nevíře, že se do malé ředkvičky vejde tolik prospěšných živin. Tato zelenina napravuje porouchané trávení, povzbuzuje obranyschopnost, chrání před infekcemi a prospívá srdci. Nechcete si ji vypěstovat?
Ředkvičky pocházejí až z daleké Asie. Spolu s česnekem a cibulí je dobře znali a hojně používali už staří Egypťané. K nám se tato užitková plodina dostala poměrně pozdě, protože v českém prostředí se objevila až ve druhé polovině 18. století (1). A že je úplně obyčejná? Co vás nemá.
Šťavnatá dávka antioxidantů
Že antioxidanty neutralizují a „vypínají“ škodlivé sloučeniny zvané volné radikály, jež poškozují buňky a způsobují chronická onemocnění, to jste zřejmě slyšeli mnohokrát. Odkud tyto cenné látky čerpáte? Můžete je získávat prostřednictvím uvedené kořenové zeleniny, která jich má požehnaně. Překypuje zejména glukosinoláty a antokyany, ale podělí se s vámi také o antioxidační vitamin C (2), který posiluje imunitu, zvyšuje fyzickou výkonnost a zlepšuje kvalitu pleti.
Křupavý lék na porouchané trávení
Ředkvičky nabízejí i kombinaci rozpustné a nerozpustné vlákniny, což je skvělá zpráva pro váš gastrointestinální trakt. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a zpravidelňuje peristaltiku střev, přičemž se spojuje s hubnutím a regulací cholesterolu (3). Podle jisté studie její hojné množství neobsahují jen samotné plody, ale i listy (4). Ředkvičková šťáva pak dle závěrů jiného výzkumu (5) chrání žaludeční tkán a posiluje slizniční bariéru, čímž omezuje pravděpodobnost žaludečních vředů.
Obrana proti infekcím
Tyto malé kulaté plody působí jako silné přírodní antimykotikum, neboť se v jejich složení nachází i oceňovaný protiplísňový protein s označením RsAFP2. Tím svým způsobem snižují riziko vaginálních i orálních infekcí, stejně jako invazivní kandidózy (6). Ředkvičky mají také protirakovinné vlastnosti (7), přičemž stabilizují hladinu cukru v krvi (8) a příznivě působí na činnost srdce (9). A vůbec, nemáte na zahrádce náhodou volné místo? Do volné půdy se vysévají v dubnu. Klíčí neuvěřitelně brzy, takže se úrody dočkáte skutečně rychle. Náročné na pěstování vůbec nejsou!
Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ředkvička, (2) www.mdpi.com/1420-3049/25/17/3809, (3) www. hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/, (4) www.agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2009001541, (5) www.faculty.ksu.edu.sa/rafatullah/Old/PBL_036.pdf, (6 )www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2958.2012.08017.x, (7) www. link.springer.com/utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&CJEVENT=2cc6f22db99711ed8067baa90a18ba72&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&?utm_medium=affiliate, (8) www.mdpi.com/2072-6643/9/10/1111, (9) www.hindawi.com/journals/omcl/2015/407580/
Sledujte nás na sociálních sítích: