Prostreno.cz

Není celer jako celer

Pokud máte rádi celer, máte štěstí, protože existují dvě verze této zdravé a chutné zeleniny. Každá má své výhody – ale obě varianty mají společný vysoký fitness faktor.

Obsahuje jen velmi málo kalorií a o to cennější složky. Celer lze také připravit na různé způsoby. To platí pro kořen i celer známý také jako řapíkatý. Mimochodem, na první pohled nemají nic společného. Jen ten, kdo si k nim přičichne, nebo je vyzkouší, si rychle všimne úzkého vztahu mezi oběma variantami.  

Oba druhy celeru se však liší nejen vzhledem, ale i konzistencí. Kulatý celer má velmi pevnou dužinu, kterou si můžete vychutnat i syrovou, pokud je jemně nastrouhaná. Křupavé a na vodu velmi bohaté stonky celeru se naopak konzumují spíše ​​syrové.

Pěstování

Původním domovem celeru je Středomoří. Dnes se však zelenina pěstuje po celé Evropě a samozřejmě i u nás. Hlavní sezona venkovního sběru celeru je od září do listopadu. Protože je možné ho skladovat dlouho do března, můžete si celer koupit i déle čerstvý, někdy až do další sezony. 

Řapíkatý celer chutná vydatně a intenzivně, zatímco celer kořen má poměrně jemnou chuť.

Jak zdravý je celer?

Co se týče plusových bodů na postavu, celer má před svým kulatým velkým bratrem něco navrch: je to jedna z nejméně kalorických zelenin ze všech, a navíc neobsahuje žádný tuk. Ale i bulvu lze považovat za prostředek na hubnutí, protože hodnoty kalorií a tuku jsou jen o trochu vyšší.

Ale ať už trvalka nebo hlíza: Celer vděčí za svou typickou chuť obsaženým éterickým olejům, díky nimž je dobře stravitelný, stimulují metabolismus a mají jemný odvodňovací účinek. Obecně platí, že celer nabízí značné množství vitaminů A, B, C a vitaminu E. Obsah vlákniny také dělá z celeru zdravou pochoutku.

Celer pomáhá udržovat rovnováhu krevního tuku a cukru v krvi. V celeru najdete také antioxidanty, které chrání před poškozením volnými radikály.

Tipy na přípravu celeru

Celer je klasika v polévkové zelenině. Skvěle ho ale uvaříte i samotný jako zeleninu, a nejen vegetariáni ocení obalované a křupavé plátky jako jakousi náhradu řízku. Celeru nevadí kreativní experimenty, právě naopak: Hodí se téměř ke všemu a lze jej výborně kombinovat s jinými druhy zeleniny, masem, rybami a drůbeží. Celer je také skvělá nízkosacharidová alternativa k bramborové kaši.  

I použití řapíkatého celeru je všestranný. Můžete ho například namáčet nebo spařit v pikantním dipu a poté krátce zapéct. Skvěle chutná i syrový, a proto se skvěle hodí do salátů.

Mimochodem: Jemné světle zelené listy celeru jsou příliš dobré na to, abyste je vyhodili. Můžete je umýt a používat jako čerstvé bylinky. Věděli jste, že z drcených celerových semínek se také často dělá celerová sůl, která je skvělá s vejci a sýrem?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6492, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7311862/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba