Cítíte se jako přehuštěný balon? Vyzkoušejte potraviny ke snížení nadýmání. Budou vám chutnat, a ještě se vám udělá lépe!
Nadýmání může potkat kohokoli. Objevuje se po těžkém jídle, při vyšším příjmu nápojů (hlavně těch sycených), během menstruace a tak dále. Řešení ovšem existuje. Je běžně dostupné a chutné. Jistě, řeč je o jídle a těch správných potravinách. Které i vám uleví?
Zázvor
Mezi běžné viníky nadýmání se řadí fazole, čočka, brokolice, zelí, cibule, česnek, jídla s vysokým obsahem tuku a smažené dobroty, stejně jako zpracované svačiny a sladkosti. Pokud vám v útrobách udělají neplechu, sáhněte po zázvoru. Ten se často používá v čaji nebo v různých pokrmech. Obsahuje gingerol, což je sloučenina, která pomáhá uvolnit svaly v trávicím traktu, snižuje nadýmání a plynatost (1).
Fenykl
Fenykl je bohatý na sloučeniny, jež mají protikřečové účinky. Fenykl taktéž uvolňuje svaly v trávicím traktu a krotí nadýmání.
Máta peprná
Hlavní složkou máty peprné je mentol, jež má relaxační účinek na svaly v trávicím traktu, pomáhá snižovat nadýmání a plynatost (2).
Ananas
Ananas, oblíbené sladké ovoce dostupné v každém obchodě, nabízí bromelin, enzym štěpící bílkoviny, který pečuje o trávení. Máte-li nafouklé břicho, nakrájejte si pár jeho plátků. Určitě neprohloupíte. Studie prokázaly i antimikrobiální aktivitu bromelinu (3).
Banán
Všestranný banán patří k zásobárnám draslíku. Pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle a snižuje nadýmání. Navíc se vejde do každé tašky.
Okurka
Okurka má vysoký obsah vody a nízký obsah sodíku, takže je dobrou volbou pro snížení nadýmání a zadržování vody. Jedná se o další „must have“ potravinu.
Meloun
Stejně jako okurka má i meloun vysoký obsah vody a nízký obsah sodíku, tudíž je vhodné jej zařadit do svého denního režimu poté, co se u vás objeví ono nepříjemné nadýmání.
Chřest
Chřest obsahuje asparagin, což je aminokyselina, která působí jako diuretikum. Právě ona pomáhá snižovat otravné nadýmání a zároveň působí proti zadržování vody v těle.
Jogurt
Dáváte si po těžkém jídle jogurt? To je dobrý nápad, neboť obsahuje probiotika, což jsou prospěšné bakterie. Jogurt zlepšuje trávení a redukuje nadýmání, pokud tedy netrpíte intolerancí laktózy.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814329/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
Sledujte nás na sociálních sítích: