Sezonní stravování pomáhá zvýšit příjem živin, přispívá k udržitelnějšímu životnímu prostředí a podporuje místní farmáře. Díky tomu je pěstování a nákup letní zeleniny na místním farmářském trhu skvělý způsob, jak zlepšit své zdraví a přispět ke své komunitě.
Jaká je nejlepší letní zelenina, kterou si můžete vychutnat v nejteplejších měsících roku? Zde je seznam té nejzdravější, spolu s výhodami.
Kapusta
Kapusta je jednou z nejzdravějších dostupných zelenin, protože je plná antioxidantů, vitaminů C, A a K, manganu, mědi, hořčíku, draslíku a dalších.
Mezi další zeleninu odolnou vůči teplu, kterou můžete v létě vyzkoušet, patří salát manoa a mizuna, které mají jasné barvy a poskytují svoji zeleň každé tři až pět týdnů.
Cuketa
Se spoustou různých druhů k vyzkoušení nebo žlutá letní dýně – tato zelenina má nízký obsah kalorií, snadno se přimíchává do receptů a je dobrým zdrojem vitaminu C a B6.
Lilek
Tato fialová zelenina obsahuje ve své tmavě zbarvené slupce jedinečné sloučeniny, včetně polyfenolů, jako jsou antokyany, stejného typu, jaký se nachází v bobulích a červeném víně. Lilek může pomoci bojovat proti poškození volnými radikály a také vám poskytuje mangan a folát, které podporují zdraví kostí a metabolismu.
Rajčata
Rajčata jsou vynikající pro zvýšení příjmu vitaminu C a A, vlákniny a antioxidantů bojujících proti nemocem. Vzhledem k tomu, že každý druh má svou vlastní jedinečnou chuť vysaďte pokud možno několik různých druhů.
Okurky
Okurky mají extrémně nízký obsah kalorií a sacharidů a velmi vysoký obsah vody, takže hydratují a jsou skvělou svačinou po tréninku. Nejen, že je můžete jíst a odšťavňovat, ale lze je použít na kůži k odstranění váčků pod očima a omezení otoků.
Šalotka
Šalotky jsou příbuzné cibuli a česneku. Organické sloučeniny síry mají antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti, což znamená, že obecně podporují imunitní obranu.
Papriky
Ať už máte nejraději sladké, pikantní, zelené, žluté nebo červené papriky, při jejich konzumaci prospějete vysokému příjmu vitaminu C, vitaminu E a antioxidantů, jako je betakaroten. Pikantní papriky, které obsahují sloučeninu zvanou kapsaicin, také podporují zdravý metabolismus a mohou pomoci omezit chuť k jídlu.
Bazalka
Jedna z nejoblíbenějších bylin na světě, charakteristická sladká chuť bazalky je skvělým doplňkem jídel i nápojů. Používá se také k výrobě esenciálního oleje, protože má velmi vysoký obsah ochranných látek, které pomáhají bojovat proti zánětu.
Česnek
Česnek je nejlepším potravinovým zdrojem sloučeniny zvané allicin, která má přirozenou schopnost bojovat s patogeny a pomáhá chránit před infekcemi. Slupky česneku můžete použít například pro kompostování a odhánění hmyzu z vaší zahrady.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/, názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: