Neustále ze všech stran slyšíme, jak máme jíst hodně ryb, protože obsahují řadu živin důležitých pro náš organimus a naše zdraví. Jak ale našemu tělu vlastně prospívají?
Tady máte pět nejdůležitějších zdravotních výhod konzumace ryb.
Tlumí zánětlivé procesy
Omega-3 mastné kyseliny toho umějí v našem těle spoustu, mimo jiné dokážou pomoci s nejrůznějšími záněty, a tak například tlumí bolestivost takových onemocnění, jako je artróza.
Podporují zdraví srdce a cév
Dalším důvodem, proč konzumovat více ryb, je skutečnost, že látky v nich obsažené zvyšují elasticitu cév nebo snižují hladinu “zlého” cholesterolu, čímž snižují riziko srdečního selhání či cévní mozkové příhody.
Bojují s demencí
Studie prokázaly, že u starších lidí, kteří jedí nejméně jeden rybí pokrm (nebo mořské plody) týdně, se snižuje riziko vzniku demence, především Alzheimerovy choroby.
Zlepšují zrak
Mastné kyseliny obsažené v rybách rovněž pozitivně ovlivňují zdraví našich očí.
Pomáhají proti diabetu
Jeden z výzkumů v roce 2011 ukázal, že pravidelná konzumace ryb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a tím i riziko vzniku cukrovky.
Sledujte nás na sociálních sítích: