Mají zářivou červenou barvu, výraznou sladkou a kyselou chuť. Třešně zrají v osmi třešňových týdnech, jež se plus minus kryjí s červnem a červencem. Kdo má jejich zásoby, připravil z nich skvělé mošty a šťávy, ten může hovořit o výhře v loterii. Proč a jak třešně léčí?
Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. V „tekuté formě“ se považují za vynikající kouzelný nápoj, jež oceníte hned z několika důvodů.
Třešňová šťáva napomáhá spánku
Díky bohatému obsahu antioxidantů, flavonoidů a přirozeně se vyskytujícímu melatoninu třešňová šťáva napomáhá spánku (1). Ne nadarmo se tento hormon pro svoji regulační roli ve vnitřním načasování biologických rytmů, včetně propagace a regulace spánku, stal nejčastěji požadovanou pomůckou bez lékařského předpisu. Ideální je prý konzumace dvou polévkových lžic třešňové šťávy ráno i večer. Zároveň je moudré dodržovat spánkovou hygienu. Kupříkladu od pozdního odpoledne nepijte kávu, černý či zelený čaj či energetické nápoje a na lůžko se odebírejte každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendu.
Snižuje úmrtnost
Jeden šálek (269 gramů) třešňové šťávy také obsahuje 159 kalorií, 36,9 gramu sacharidů, 0,83 gramu proteinu, 1,45 gramu tuku a 433 miligramů draslíku. Studie ukazují, že zvýšený příjem draslíku snižuje úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění (2), což je způsobeno zejména účinkem snižování krevního tlaku. Strava s vysokým obsahem draslíku také může zabránit narůstající hladině cholesterolu a zpomalit progresi onemocnění ledvin.
Redukuje bolest svalů a podporuje sportovní výkon
Třešně s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi zároveň snižují poškození svalů a bolest během namáhavého cvičen (3). Tyto výsledky naznačují, že pití šťávy a sirupu má doslova regenerační vlastnosti a je užitečné i při podpoře sportovního výkonu.
Krotí oxidační stres a zánět
V posledních letech polyfenoly (přítomné v třešních) neunikly pozornosti akademiků, kteří je chválí pro významné chemopreventivní a ochranné funkce při udržování lidského zdraví a nemocí. Předpokládá se, že krotí oxidační stres a zánět (4).
Poskytuje úlevu od příznaků
Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti třešňové šťávy jsou nesmírně důležité, jak již bylo uvedeno, neboť ulevují od artritidy a osteoartritidy (5), což je nejrozšířenější kloubní onemocnění postihující muže i ženy s přibývajícím věkem. Každá kapka se počítá!
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18724413/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874510/, (4) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8882865/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23727631/
Sledujte nás na sociálních sítích: