Prostreno.cz

Šípky si nasbírejte ještě před prvními mrazíky

Šípek sem, šípek tam. Už máte letos nasbíráno a hlavně nasušeno? Je nejvyšší čas. Nebo snad nechcete mít mladší vizáž, silnější imunitu a ukázkový krevní tlak?

Šípková sezona je oficiálně tady. Chcete si pár těch červených a nesmírně zdravých bobulek také ukořistit? Směle do toho! Je ale třeba vědět, že úspěšný proces sušení začíná tou vůbec nejzákladnější otázkou, která se týká samotného načasování. Šípky se sbírají v době, kdy jsou dostatečně uzrálé, avšak ještě předtím, než se ozvou první mrazíky. Pokud zmrznou, ztrácejí cenné živiny a k pozdějšímu zpracování už nejsou ani trochu vhodné. Tolik ke správnému okamžiku. A co dál?

Šup s nimi do tepla!

Jakmile si zmíněné plody přinesete domů, což vás může stát několik oděrek a škrábanců, můžete se vrhnout na sušení. Je-li slunečný den, využijte ho a plech s očištěnými šípky a vystlaný pečícím papírem položte tam, kam hřejivé paprsky dosáhnou. V opačném případě použijte troubu nebo sušičku, ideální teplota sušení je okolo 40 stupňů Celsia. Až se zima zeptá, můžete si ze sušených šípků připravit čaj, který zahřeje vás, vaše zdraví a v neposlední řadě také krásu. V čem přesně pomáhá?

Imunitním restartem to jen začíná

Šípky jsou velmi bohaté na antioxidanty, zejména pak vitamin C, katechiny, kvercetin a kyselinu ellagovou. Je prokázáno (1), že tyto sloučeniny snižují záněty, oxidační stres i náchylnost k onemocnění, přičemž urychlují hojení a zvyšují syntézu omlazujícího kolagenu. Účinky šípků se tedy projeví nejen na imunitě, ale i pokožce, což je pochopitelně jen vítané. Nelze nezmínit, že mají i vysoký obsah polynenasycených tuků, jež podporují zdravou kožní membránu a chrání ji před poškozením (2). Tyto plody zároveň zmírňují bolesti spojené s artritidou (3). Protože mají příznivý vliv na metabolismus, podporují také redukci váhy (4). Souběžně regulují škodlivý cholesterol a normalizují krevní tlak (5). Tak si jich do košíku ještě pár přihoďte…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28911653/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29280987/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1403209/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25834460/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22166897/


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba