Základem zdravého stravování, které vede ke štíhlé linii, je především pravidelnost, pestrá strava, vyvážený příjem živin a kontrolovaný příjem sacharidů. „Základní kostru během dne by tradičně měla tvořit trojice snídaně – oběd – večeře, doplněná o dopolední a odpolední svačinu. Zároveň také platí, že bychom si měli vybírat takové potraviny, abychom v průběhu dne postupně snižovali příjem sacharidů,“ vysvětluje výživová poradkyně Gabriela Knosová. Pro inspiraci vám nabízíme chutný, zdravý a vyvážený jídelníček na jeden den.
Příklad jídelníčku na jeden den:
Snídaně – žitný chléb s vejcem a zeleninou
1 plátek žitného chleba, 1 vařené vejce, 100 g červené papriky
Přesnídávka – bílý jogurt s ovocem
125 g bílého jogurtu, 100 g ovoce (broskve, kiwi, jahody, maliny, ...)
Oběd – Rajská polévka se sýrem a kuře na kari se salátem
Rajská polévka:
Suroviny:
50 g rajčatového protlaku, 2 rajčata, kousek skořice, 2 hřebíčky, celé nové koření, sůl, 50 g tvrdého sýra, čerstvá bazalka
Postup:
Rajčatový protlak rozmíchejte v 300 ml studené vody. Přidejte nadrobno nakrájená oloupaná rajčata, skořici, hřebíčky, nové koření, sůl a pomalu vařte asi 10 minut. Před podáváním přidejte do polévky nastrouhaný sýr a ozdobte bazalkovými lístky.
Kuře na kari:
Suroviny:
100 g kuřecích prsou, kávová lžička kari, slunečnicový olej, 60 ml light smetany na vaření, špetka soli.
Postup:
Na nudličky nakrájená prsa orestujte na oleji, pak lehce osolte, přidejte kari a 10 minut poduste. Nakonec směs zalijte smetanou a znovu povařte.
Zeleninový salát:
Suroviny:
Různé druhy zeleniny, 20 g balkánského sýra, ocet balsamico
Postup:
Zeleninu nakrájejte, smíchejte a na povrch salátu přidejte balkánský sýr. Dle chuti přídejte ocet.
Svačina – sýr cottage s rajčetem
100 g sýra cottage, 100 g rajčat
Večeře – pečený lilek
Suroviny:
1 menší lilek (cca 300 g), 1 lžička olivového oleje, lisovaný česnek podle chuti, 150 g zakysané smetany 8%, bylinky a sůl
Postup:
Lilek opláchněte, rozřízněte napůl a propíchejte vidličkou, položte řezem vzhůru na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolte a potřete olivovým olejem. Vložte do středně rozehřáté trouby a pečte cca 20 minut, před koncem pečení potřete lisovaným česnekem a ještě krátce dopečte, aby se uvolnilo česnekové aroma. Servírujte se zakysanou smetanou, posypané bylinkami.
Sledujte nás na sociálních sítích: