Prostreno.cz

S kombinací jedlá soda a pleť buďte opatrní

Koupel s jedlou sodou jako ulevující prostředek při ekzému či psoriáze? To se těhotným, kojícím ani osobám s diabetem či srdečním onemocněním ani trochu nedoporučuje. Jsou tu totiž rizika!

Jedlá soda je levná, všestranná a snadno dostupná. Někteří přísahají na to, že kromě pomoci v kuchyni a při úklidu může s naprostým klidem nahradit i dražší produkty péče o pleť. Jako vážně?

Pár výhod by tu bylo

Hydrogenuhličitan sodný je účinné antiseptikum se silnými protizánětlivými vlastnostmi (1), dá se tedy předpokládat, že při lokální aplikaci omezuje bakterie podporující akné. Naději v něm vidí i osoby s ekzémy a psoriázou. Proti tomu nic nenamítají ani odborníci, kteří doporučují přidávat ¼ šálku do teplé (nikoli horké!) lázně a pobývat v ní 10 až 15 minut (2). Ačkoli tenhle „lék“ problém zcela nevyřeší, do velké míry utlumí obtěžující svědění s ním spojené. Koupel s jedlou sodou pomáhá i při planých neštovicích, hemoroidech a ichtyóze (3). Samotný prášek je rovněž spolehlivým prostředkem na přemnožené kvasinky neboli kandidózu (4), přičemž jako exfoliátor báječně poslouží v boji se zarostlými chloupky a zmírní otoky po bodnutí hmyzem (5). Opravdu nemá žádná rizika? Pro nikoho?

Varování pro kardiaky, cukrovkáře i těhotné

Pravdou je, že zásaditou povahu sodě nikdo neupře. S tím ale může být poněkud problém, který souvisí se změnou pH pokožky. To často vede k nadměrnému vysoušení i narušení jejího ochranného pláště. Rozpuštěný prášek se vstřebává i kůží, proto se lázně s tímto sypkým přídavkem nedoporučují lidem s otevřenou ránou, diabetem, kardiovaskulárním onemocněním ani těhotným a kojícím ženám (6). Pokud se vás nic z toho netýká, ani tak to s dávkováním raději příliš nepřehánějte. Obvykle se jako ideální a bezpečný poměr uvádí jeden díl sody na tři díly vody, popřípadě oleje.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/, (2) www.nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/, (3) www.healthline.com/health/home-remedies-for-chickenpox#oatmeal-bath, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33122009/, (5) www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont, (6) www.healthline.com/health/beauty-skin-care/baking-soda-for-skin#conditions-it-may-help





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba