Večer se s vápníkem držte při zemi, ráno jeho příjem pro změnu o něco navyšte. Co z toho budete mít? Mnohem větší prospěch!
Už od útlého dětství slýcháme, že vápník zpevňuje kosti i zuby, ale o jeho dalších funkcích nám toho mnoho řečeno už nebylo. Přitom na něm stojí naše váha, duševní pohoda i náchylnost k nejobávanějším nemocím dnešní doby.
Dietní zlepšovák i harmonizátor nálady
Seznamte se s jedním z nejdůležitějších minerálů o něco lépe. Jinak zvané kalcium urychluje spalování kalorií, prospívá srdci, tlumí příznaky premenstruačního syndromu a ochraňuje před diabetem. Zároveň podporuje činnost nervů, omezuje poruchy trávení a snižuje pravděpodobnost rakoviny (1). Jeho optimální denní dávka činí něco kolem 1 000 mg (2), a je v našem nejlepším zájmu, abychom ji dodržovali. Věděli jste ale, že správné načasování konzumace může zvýšit prospěšné účinky?
Vytěžte z toho maximum
Mezi potraviny bohaté na vápník patří samozřejmě mléčné výrobky, kromě nich si ale dopřávejte i kapustu, brokolici, luštěniny, fíky, pomeranče, sardinky, tofu, mandle, ovesné vločky, hovězí játra a vejce. Kdy přesně si je dát? Američtí výzkumníci (3) vypozorovali, že snížení přijmu vápníku ve večerních hodinách, a naopak jeho zvýšení v těch ranních svědčí tělu a srdci dvojnásob, protože se tak lépe vstřebává. Pravděpodobně s tím souvisejí 24hodinové biologické rytmy těla.
Když už, tak už!
„Z pohledu cirkadiánního vzoru vypovídají tyto poznatky o tom, že absorpce vápníku může být během dne o něco vyšší, protože některé hormony, které jsou nezbytné pro jeho metabolismus, jako je například parathormon, mají v určitých hodinách vyšší hladiny,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Melanie Murphy Richter, která se na studii sice nepodílela, avšak zdravou stravou se intenzivně zabývá (4). Abyste měli jasnější představu, sklenka mléka obsahuje 300 mg vápníku, šálek vařeného špenátu 240 mg, a 85gramová porce sardinek dokonce 370 mg (5).
Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/, (2) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097, (3) www.bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-024-18587-7, (4) www.medicalnewstoday.com/articles/less-calcium-at-dinner-more-at-breakfast-may-help-lower-cardiovascular-risk#How-does-calcium-interact-with-the-cardiovascular-system?, (5) www.ucsfhealth.org/education/calcium-content-of-foods
Sledujte nás na sociálních sítích: