Prostreno.cz

Zdravý životní styl snižuje riziko nemocí vyskytujících se v rodině

Jíst podle ukázkových tabulek, hýbat se, nekouřit, nepít příliš alkoholu a dobře spát, to není jen nějaký momentální wellness trend, ale způsob, jak přelstít chorobné genetické dispozice.

Geny hrají významnou roli v náchylnosti k nemocem, protože ovlivňují jak pravděpodobnost výskytu určitých chorob, tak i jejich průběh a celkovou závažnost. Lidé, kteří ve vínku mají nepříznivou rodinnou anamnézu, ale panice propadat nemusejí, protože s několika jednoduchými změnami mohou svůj osud zvrátit.

Nový začátek slibuje lepší vyhlídky

Zdravý životní styl, který zahrnuje pravidelné cvičení, udržování přiměřené tělesné hmotnosti, kvalitní spánek, konzumaci nutričně vyvážených potravin i nekouření, může podpořit dlouhověkost, a to bez ohledu na genetiku. Podle jistého nedávného výzkumu (1) totiž snižuje pravděpodobnost rozvoje onemocnění vyskytujících se v rodině o nějakých 60 procent. Zjistili to čínští vědci ve spolupráci se skotskými výzkumníky, kteří dlouhodobě analyzovali genetické predispozice, socioekonomický status, běžné denní návyky a historii nemocí u 350 tisíc respondentů.

Čísla, která nelžou

Těmto osobám bylo na základě dotazníků a podrobného lékařského vyšetření přiděleno polygenetické skóre, na jehož základě se určuje vliv genů i způsobu života na očekávanou délku existence. Ačkoli během studie bohužel došlo k několika tisícům úmrtí, výsledky i tak jasně prokázaly, že ať už jsou zdravotní těžkosti předků jakékoli, ti, kteří dodržují zdravý životní styl, vykazují výrazně omezenou pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Všechno jde, když se chce!

„Dodržování doporučovaného zdravého stylu do značné míry zmírňuje genetická rizika kratší délky života. Zprostředkovává tedy určité výhody, a to s dobrým i špatným genetickým pozadím,“ uvádí autoři studie v tiskové zprávě (2).

Zdroje: (1) www.ebm.bmj.com/content/early/2024/04/16/bmjebm-2023-112583, (2) www.nypost.com/2024/04/30/lifestyle/healthy-lifestyle-could-add-5-years-to-life-regardless-of-genes-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba