Prostreno.cz

Chuťové buňky se vám v letadle změní

Suchý vzduch, nízký tlak i hluk motoru v pozadí. Tohle všechno snižuje citlivost chuťových pohárků, proto vám jídla podávaná v letadle prostě nebudou chutnat. Pro nápoje to platí zrovna tak!

Sbalit kufry, zalít květiny, dopravit se na letiště, přetrpět odbavení a dovolená může začít. Hurá! Nezapomeňte se ale před startem pořádně najíst a napít, protože ve vzduchu už si moc nepochutnáte, a to na ničem.

Úskalí letištní dopravy

Existuje více důvodů, proč servírovaná jídla budou chutnat přinejmenším podprůměrně. Studie (1) německého Fraunhoferova institutu pro stavební fyziku třeba prokázala, že sucho v kombinaci s nízkým tlakem v kabině snižuje citlivost chuťových pohárků o 30 procent. Kdekdo si na oslavu pracovního volna rád dopřeje i něco ostřejšího, ale ejhle, ani nápoje pro dospělé nejsou takové, jako když člověk stojí nohama na zemi.

Výjimka naštěstí existuje

Výzkum (2) z roku 2017 publikovaný v magazínu International Journal of Gastronomy and Food Science poukazuje na skutečnost, že vnímání chuti, vůně, a dokonce i obsahu alkoholu v nápojích do značné míry ovlivňuje hlasitý zvuk motoru v závislosti na tom, kde přesně sedíte. Jeho autoři proto doporučují sluchátka, která se evidentně nehodí jen na spaní, ale i při podávání občerstvení. „Kromě hluku a úzkosti, kterou lidé při létání přirozeně zažívají, je antisociální povaha stravování v letadle kvůli výhledu na ostatní cestující a plastovým příborům nepříjemným zážitkem, a to bez ohledu na to, co vám letušky přinesou,“ domnívá se britský experimentální psycholog Charles Spence, jehož působištěm je Oxfordská univerzita (3). Podle něj je dobré vyhýbat se všemu sladkému, slanému i sycenému s výjimkou zázvorového piva, které nejenže jako jediné chutná jakž takž stejně, také zklidňuje žaludek. Tak alespoň něco…

Zdroje: (1) www.ibp.fraunhofer.de/en/press-media/research-in-focus/a-feast-for-research.html, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1878450X17300458, (3) www.nypost.com/2024/05/20/lifestyle/these-are-the-best-and-worst-foods-and-drinks-to-order-on-a-plane/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat